Ντιλάν Γεσιλγκιόζ: Μια Τουρκάλα πρόσφυγας, φαβορί για την πρωθυπουργία

Ντιλάν Γεσιλγκιόζ: Μια Τουρκάλα πρόσφυγας, φαβορί για την πρωθυπουργία

Η γεννημένη στην Αγκυρα Ντιλάν Γεσιλγκιόζ διεκδικεί την ψήφο των Ολλανδών στις εκλογές που διεξάγονται αύριο, υποσχόμενη να περιορίσει τη μετανάστευση… αν και πρόσφυγας η ίδια. Εάν εκλεγεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ολλανδίας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 46χρονη Ντιλάν Γεσιλγκιόζ διεκδικεί την ψήφο των Ολλανδών στις εκλογές που διεξάγονται αύριο, υποσχόμενη να περιορίσει τη μετανάστευση… αν και πρόσφυγας η ίδια.

«Ηρθα σε αυτήν τη χώρα ως οκτάχρονη πρόσφυγας», δήλωνε πρόσφατα η γεννημένη στην Τουρκία πολιτικός η οποία διαδέχθηκε μόλις τον περασμένο Αύγουστο τον Μαρκ Ρούτε στην ηγεσία του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD).

Πράγματι, η γεννηθείσα στην Αγκυρα το 1977 Γεσιλγκιόζ ήρθε στην Ολλανδία στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ως αιτούσα άσυλο. Ο κουρδικής καταγωγής πατέρας της, Γιουτζέλ Γεσιλγκιόζ, ήταν αριστερός συνδικαλιστής ο οποίος πήρε την οικογένειά του και έφυγε από την Τουρκία «κυνηγημένος» από τη χούντα του Εβρέν. Η μικρή Ντιλάν και η οικογένειά της είχαν μάλιστα τότε, το 1984, φθάσει αρχικά με σκάφος στην Κω προτού καταλήξουν αργότερα στην Ολλανδία ζητώντας εκεί άσυλο.   

Ντιλάν Γεσιλγκιόζ: Μια Τουρκάλα πρόσφυγας, φαβορί για την πρωθυπουργία-1
(REUTERS/Yves Herman)

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2017, η Ντιλάν Γεσιλγκιόζ Ζεγκέριους, όπως είναι το πλήρες όνομά της, θα εκλεγόταν βουλευτής, και μερικά χρόνια αργότερα, το 2022, θα γινόταν υπουργός Δικαιοσύνης.  

«Μια πρώην πρόσφυγας, η Ντιλάν Γεσιλγκιόζ, η οποία διαδέχθηκε τον Ρούτε στην ηγεσία του κόμματος VVD, προηγείται τώρα στις δημοσκοπήσεις πριν από την ψηφοφορία της Τετάρτης και θα μπορούσε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Ολλανδίας», σημειώνει ο ιστοχώρος Politico, με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές που διεξάγονται στην Ολλανδία, την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αύριο, Τετάρτη.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το VVD της Γεσιλγκιόζ προηγείται συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 18%, ενώ ακολουθούν: το νεοσύστατο Νέο Κοινωνικό Κεφάλαιο (NSC) του 49χρονου πρώην βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Πίτερ Ομτσιχτ, η Αριστερή Συμμαχία Πρασίνων – Εργατικών (GroenLinks–PvdA) του πρώην επιτρόπου της Ε.Ε. Φρανς Τίμερμανς και το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Γκέρτ Βίλντερς.   

Οι σφυγμομετρήσεις παρουσιάζουν μια εικόνα εκλογικού θρίλερ, καθώς όλες οι προαναφερθείσες πολιτικές δυνάμεις κινούνται δημοσκοπικά πάνω-κάτω στο ίδιο επίπεδο. Το VVD της Γεσιλγκιόζ έρχεται ωστόσο πρώτο στην πλειονότητα των δημοσκοπήσεων, ενώ ο Πίτερ Ομτσιχτ, που θεωρείται ο κορυφαίος μεταξύ των αντιπάλων της Γεσιλγκιόζ, λέγεται ότι μπορεί να μην ενδιαφερθεί για τη θέση του πρωθυπουργού εάν συμμετάσχει σε έναν επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό ενισχύοντας έτσι τις προοπτικές πρωθυπουργοποίησης της 46χρονης.

Ειδικά ωστόσο ως προς το μεταναστευτικό, η νέα επικεφαλής του VVD κατεβαίνει με σκληρή γραμμή προτείνοντας: την υιοθέτηση ενός συστήματος χορήγησης ασύλου δύο σταδίων, την κατάργηση του δικαιώματος μόνιμης κατοικίας, τη χορήγηση ολλανδικής υπηκοότητας ύστερα από ένα διάστημα δέκα ετών κ.ά.

«Υπάρχει εισροή πάρα πολλών ανθρώπων (σ.σ. στην Ολλανδία), όχι μόνο αιτούντων άσυλο αλλά και μεταναστών εργαζομένων καθώς και φοιτητών από το εξωτερικό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουμε την ικανότητα να βοηθήσουμε τους πραγματικούς πρόσφυγες», δηλώνει από την πλευρά της η Γεσιλγκιόζ η οποία έχει το προφίλ της εργασιομανούς πολιτικού (που έχει πάθος με τη φυσική άσκηση και την υγιεινή διατροφή) αλλά και της σκληρής διαπραγματεύτριας. Αυτό το γεγονός έχει προκαλέσει συγκρατημένη αδημονία όχι μόνο εντός των ολλανδικών συνόρων αλλά και στις Βρυξέλλες.  

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή