Φαβορί στις ολλανδικές κάλπες η κουρδικής καταγωγής Γεσιλγκιόζ

Φαβορί στις ολλανδικές κάλπες η κουρδικής καταγωγής Γεσιλγκιόζ

Πλην των τεσσάρων πρώτων σχηματισμών, υπάρχει το Κόμμα των Ζώων, ένα που απευθύνεται σε ψηφοφόρους άνω των 50 ετών, αλλά κι εκείνο για τη Νέα Γενιά

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Με φρενήρεις ρυθμούς συνέχιζαν μέχρι την τελευταία στιγμή την προεκλογική εκστρατεία τους οι ηγέτες των ολλανδικών κομμάτων ενόψει της σημερινής κρίσιμης αναμέτρησης για τη διαδοχή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, ο οποίος παρέμεινε στην εξουσία επί 13 χρόνια. Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν οριακές διαφορές μεταξύ τεσσάρων κομμάτων, που διεκδικούν έδρες στη Βουλή των 150 εδρών. Ο τελευταίος κυβερνητικός συνασπισμός του Ρούτε παραιτήθηκε τον Ιούλιο, αφότου απέτυχε να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης. Ο κεντροδεξιός ηγέτης υποσχέθηκε τότε ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, αν και παραμένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρις ότου σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση, μια διαδικασία που είναι πιθανό να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Η σημερινή αναμέτρηση είναι πιθανό να αναδείξει ως πρωθυπουργό τη 46χρονη κουρδικής καταγωγής γεννημένη στην Τουρκία, Ντιλάν Γεσιλγκιόζ, πρώην πρόσφυγα, η οποία τώρα υπόσχεται περιορισμό της μετανάστευσης. Καλά τα πάει και ο ακροδεξιός Γκερτ Βίλντερς, ο οποίος έχει χαμηλώσει τους ρατσιστικούς ισλαμοφοβικούς τόνους του και δίνει έμφαση, εκτός από τη μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο, στην αντιμετώπιση του κόστους ζωής και της έλλειψης στέγης. Πρόσφατη δημοσκόπηση εμφάνιζε τον Βίλντερς να προηγείται, μένει όμως να αποδειχθεί σήμερα η ακρίβεια αυτών των μετρήσεων. Το κεντροαριστερό μπλοκ υπό τον πρώην αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, επίσης είναι στην κούρσα για την πρωτιά. Το νεοπαγές Κόμμα του Κοινωνικού Συμβολαίου, που ιδρύθηκε φέτος από τον κεντροδεξιό Πίτερ Ομτσιχτ και αντιτίθεται σε περαιτέρω ομοσπονδιοποίηση της Ε.Ε., παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες μικρή κάμψη.

26 σχηματισμοί

Συνολικά οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 26 κόμματα, μια ευρεία επιλογή με κάποιους εξαιρετικά ανορθόδοξους σχηματισμούς, όπως το Κόμμα των Ζώων, το πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνει: κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ζώων στο σύνταγμα, δημιουργία κοινού υπουργείου Υγείας και Δικαιωμάτων των Ζώων που θα ασχολείται με την υγεία των ανθρώπων και των ζώων, και τον έλεγχο όλων των κυβερνητικών αποφάσεων για την επιρροή τους στην καλή διαβίωση των ζώων. Ζητεί επίσης την απαγόρευση των ενυδρείων και των τσίρκων με ζώα και αυστηρότερους κανόνες για τα παιδιά όταν επισκέπτονται ζωολογικούς κήπους με σύνθημα «Τα ζώα δεν είναι λούτρινα».

Ενα άλλο κόμμα απευθύνεται σε ψηφοφόρους άνω των 50 ετών και κάνει εκστρατεία για τα δικαιώματα των μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόρων. Θέλει την επαναφορά του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη (έναντι 67 από το 2024), τον περιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών από τα 45 και την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς. Στις εκλογές του 2021, το κόμμα συγκέντρωσε λίγο περισσότερο από το 1% των ψήφων και έλαβε έτσι μία έδρα στο κοινοβούλιο. Στον αντίποδα, για τους νεότερους υπάρχει κόμμα για μια Νέα Γενιά. Τα δωρεάν μέσα μαζικής μεταφοράς και η εκπαίδευση, η μείωση του ορίου ηλικίας ψήφου στα 14 και η «ριζοσπαστική ισότητα» («Κάτω η πατριαρχία») είναι μεταξύ των βασικών σημείων του μανιφέστου του. Παρουσιάζει τέσσερις νέους κάτω των 18 ετών στο ψηφοδέλτιό του και η μέση ηλικία των υποψηφίων του είναι τα 29,8 έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT