Περιοχή «στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ» χαρακτήρισε τα Δυτικά Βαλκάνια ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, εκφράζοντας ανησυχία για τις αυξανόμενες εντάσεις.
«Παρόλο που δεν υπάρχει άμεση στρατιωτική απειλή, εξακολουθούν να συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για την κατάσταση, λόγω των αυξανόμενων εντάσεων» δήλωσε την Τετάρτη από τα Σκόπια, μετά τη συνάντηση που είχε με ηγέτες χωρών-μελών του ΝΑΤΟ από τα Δυτικά Βαλκάνια.
«Βλέπουμε απειλές για απόσχιση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μια εύθραυστη κατάσταση ασφάλειας στο Κόσοβο και στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, ενώ αυταρχικά κράτη όπως η Ρωσία απειλούν τη δημοκρατική μας ακεραιότητα με υβριδικές απειλές», εξήγησε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ανησυχία στο ΝΑΤΟ για την εξέλιξη των γεγονότων σε ορισμένες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και ως εκ τούτου, όπως είπε, πρέπει να αναγνωρισθούν η δύναμη και η σημασία της Συμμαχίας στην περιοχή.
«Το ΝΑΤΟ είναι παρόν σε αυτή την περιοχή εδώ και χρόνια. Στο Κόσοβο αυξήσαμε την παρουσία μας με περίπου 1.000 επιπλέον στρατιώτες και με βαρύτερο οπλισμό. Είμαστε πάντα προσεκτικοί, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και θα κάνουμε πάντα ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους» πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ τόνισε ότι αποστέλλει σε όλους στην περιοχή το μήνυμα πως είναι σημαντικό να επιλεγεί ο διάλογος και η διπλωματία αντί των συγκρούσεων και του πολέμου, σημειώνοντας ότι ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα είναι απαραίτητος για την ειρήνη και την ευημερία τους. Για τις τελευταίες προτάσεις σχετικά με τη συγκρότηση της κοινότητας δήμων με σερβική πλειοψηφία στο Κόσοβο, θεώρησε ότι πρόκειται για «ένα βήμα προς τα εμπρός».
«Είναι καιρός να ξεπεραστούν οι περιφερειακές συγκρούσεις, οι οποίες διαρκούν εδώ και πολύ καιρό», σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε ακόμη ότι στη συνάντηση στα Σκόπια με ηγέτες χωρών-μελών της Συμμαχίας από τα Δυτικά Βαλκάνια συζητήθηκε επίσης η ρωσική εισβολή κατά της Ουκρανίας και απηύθυνε έκκληση και στις δύο πλευρές για τερματισμό της σύγκρουσης.
Σημειώνεται πως στη συνάντηση με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, το «παρών» έδωσαν οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, της Αλβανίας Εντι Ράμα, του Μαυροβουνίου Μιλόικο Σπάγιτς και ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς.
Ο Εντι Ράμα σημείωσε πως είναι απαραίτητο το ΝΑΤΟ να αυξήσει ακόμη περισσότερο την στρατιωτική του παρουσία στο Κόσοβο και να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, κάτι με το οποίο συμφώνησε ο Ζόραν Μιλάνοβιτς.
Υπενθυμίζεται πως τα Σκόπια ήταν ο τελευταίος σταθμός τριήμερης περιοδείας του Γενς Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο της οποίας επισκέφθηκε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ