Οι Ρώσοι συζητούν με την Κίνα για υποθαλάσσιο τούνελ στην Κριμαία

Οι Ρώσοι συζητούν με την Κίνα για υποθαλάσσιο τούνελ στην Κριμαία

Ρώσοι και Κινέζοι επιχειρηματίες συζητούν για την κατασκευή υποθαλάσσιου τούνελ που θα συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρώσοι και Κινέζοι επιχειρηματίες που συνδέονται στενά με τις κυβερνήσεις τους, έχουν πραγματοποιήσει μυστικές συζητήσεις σχετικά με την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου τούνελ που θα συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία. Το έργο θα έχει ως σκοπό να προστατευθεί η σύνδεση της χερσονήσου με την ηπειρωτική Ρωσία από ενδεχόμενες μελλοντικές ουκρανικές επιθέσεις. 

Το αποκλειστικό δημοσίευμα της Washington Post επικαλείται επικοινωνίες που υπέκλεψαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας. Πρόκειται για συνομιλίες από τα τέλη Οκτωβρίου, οι οποίες έγιναν στο πλαίσιο της προσπάθειας να υπάρξει μια απόλυτα ασφαλής γραμμή εφοδιασμού για τον ρωσικό στρατό στην Κριμαία. Η γέφυρα, που συνδέει τώρα την περιοχή με τη Ρωσία, έχει βομβαρδισθεί τουλάχιστον δύο φορές από την έναρξη του πολέμου, και ως εκ τούτου κρίνεται ως ευάλωτος στόχος. 

Η προσπάθεια της Μόσχας να ενισχύσει την ασφάλεια και την προσβασιμότητα της Κριμαίας αποτυπώνει την προσήλωση της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής στη διατήρηση της χερσονήσου ως τμήματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας μετά την παράνομη προσάρτηση του 2014. Παράλληλα, το γεγονός ότι σε αυτές τις συνομιλίες συμμετέχουν Κινέζοι επιχειρηματίες αποτυπώνει την αυξανόμενη συνεργασία των δύο χωρών. 

Πάντως, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες μηχανικούς, η κατασκευή του τούνελ κοντά στην υπάρχουσα γέφυρα θα αντιμετωπίσει μεγάλα κατασκευαστικά εμπόδια και τεράστια κόστη. Επίσης, πρόκειται για εργασίες που, αν ξεκινήσουν, ουσιαστικά θα πραγματοποιούνται σε εμπόλεμη ζώνη. 

Το έργο θα εγκυμονούσε επίσης πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους για την Κίνα, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομικές κυρώσεις της Δύσης εναντίον της. Ωστόσο, τα υποκλαπέντα μηνύματα δείχνουν ότι μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της Κίνας έχει δηλώσει την προθυμία της να συμμετάσχει στο έργο. 

Με πληροφορίες από Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή