Αξιωματούχοι ασφαλείας: Μεγαλύτερος κίνδυνος για επιθέσεις «μοναχικών λύκων» στην Ευρώπη

Αξιωματούχοι ασφαλείας: Μεγαλύτερος κίνδυνος για επιθέσεις «μοναχικών λύκων» στην Ευρώπη

Βρετανός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε ότι ο πόλεμος στη Γάζα είναι πιθανό να γίνει ο μεγαλύτερος πόλος στρατολόγησης ισλαμιστών μαχητών από το Ιράκ το 2003

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας κάνουν λόγο για έναν «αυξανόμενο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων» από ισλαμιστές που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί με αφορμή το Μεσανατολικό, με τη μεγαλύτερη απειλή να προέρχεται από «μοναχικούς λύκους» οι οποίοι είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Περισσότεροι από 10 αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών και της αστυνομίας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία, δήλωσαν στο Reuters ότι βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου Μαρκ Ρόουλι αναφέρεται σε μια «από τις πιο δύσκολες συγκλίσεις απειλών που έχω δει ποτέ» καθώς οι χώρες της Δύσης αντιμετωπίζουν κινδύνους από την Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.

Ενας Βρετανός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε ότι ο πόλεμος στη Γάζα είναι πιθανό να γίνει ο μεγαλύτερος πόλος στρατολόγησης ισλαμιστών μαχητών μετά το Ιράκ το 2003. Μια πηγή που επικαλείται τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών δήλωσε ότι «το επίπεδο απειλών είναι το μεγαλύτερο στην πρόσφατη ιστορία της Γερμανίας», με τους κινδύνους να προέρχονται από ισλαμιστές μαχητές, ακροδεξιές ομάδες και τη Ρωσία.

Δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο τον περασμένο μήνα στοίχισαν τη ζωή σε τρία άτομα, την ώρα που η Αυστρία, η Σλοβενία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν αυξήσει τα επίπεδα συναγερμού. Η Ιταλία επανέφερε τους συνοριακούς ελέγχους με τη Σλοβενία, επικαλούμενη τον κίνδυνο ριζοσπαστικοποιημένων ατόμων. 

Οι θάνατοι από ισλαμιστικές επιθέσεις στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατακόρυφα μεταξύ 2004 και 2006 λόγω της Αλ Κάιντα, και κορυφώθηκαν και πάλι από το 2015 έως το 2018 λόγω του Ισλαμικού Κράτους.

Η απειλή για την Ευρώπη τώρα είναι πιθανό να μοιάζει πολύ διαφορετική.

Το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα στρατολόγησαν χιλιάδες ξένους μαχητές και είχαν τη δυνατότητα να σχεδιάζουν ενορχηστρωμένες, συγχρονισμένες επιθέσεις στην Ευρώπη από τη σχετική ασφάλεια του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Συρίας. Το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα έχουν πλέον υποχωρήσει και ο κύριος στόχος της Χαμάς είναι το Ισραήλ.

«Μοναχικοί λύκοι»

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας λένε ότι ο κύριος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι πιθανώς οι επιθέσεις από «μοναχικούς λύκους» – άτομα που ριζοσπαστικοποιούνται, συχνά μέσω διαδικτύου, αλλά δεν έχουν άμεσους δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις. 

Η σοβαρότητα της απειλής για την ασφάλεια θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το διάστημα που θα συνεχιστεί ο πόλεμος και από τις απώλειες αμάχων. 

Ο Γιοχέν Κοπέλκε, αξιωματικός της αστυνομίας, δήλωσε ότι οι αστυνομικοί προειδοποιούν τους ύποπτους ότι βρίσκονται υπό παρακολούθηση αλλά η κύρια απειλή είναι οι άνθρωποι που «βρίσκονται κάτω από τα ραντάρ». Ο ίδιος εκτιμά ότι οι χριστουγεννιάτικες αγορές που θα ανοίξουν σύντομα αποτελούν πιθανούς στόχους. Σε επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου το 2016 είχαν σκοτωθεί 12 άνθρωποι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT