Ορμπαν: Επιμένει στο βέτο για Ουκρανία

Ορμπαν: Επιμένει στο βέτο για Ουκρανία

Ακαρπη η συνάντηση στη Βουδαπέστη με τον Σαρλ Μισέλ, ενόψει της συνόδου της Ε.Ε. για τη βοήθεια στο Κίεβο

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αν κάτι έμαθε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν με την τακτική των συχνών «εκβιασμών» προς την Ευρωπαϊκή Ενωση τα τελευταία χρόνια είναι ότι τελικά αποδίδουν, ή –αν μη τι άλλο– τραβούν την προσοχή των ευρωπαϊκών θεσμών και κρατών-μελών, την οποία πάντα επιδιώκει για εσωτερική κυρίως κατανάλωση.

Κανείς, πάντως, δεν πρέπει να αιφνιδιάστηκε με την επιστολή του στις 16 Νοεμβρίου προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μέσω της οποίας ισχυρίστηκε ότι καμία απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου για μελλοντική οικονομική βοήθεια ή την ευρωπαϊκή προοπτική του Κιέβου δεν θα είναι εφικτή, εάν δεν προηγηθεί μια «στρατηγική συζήτηση» των 27 Ευρωπαίων ηγετών για την προσέγγισή τους σε ό,τι αφορά το ουκρανικό ζήτημα.

Με την ανησυχία ότι η τελευταία για φέτος σύνοδος της Ε.Ε. μπορεί να εξελιχθεί σε «φιάσκο», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έσπευσε χθες στη Βουδαπέστη, όπου συναντήθηκε για σχεδόν δύο ώρες με τον Ούγγρο πρωθυπουργό. Διαφορετική, ωστόσο, ερμηνεία έδωσε μετά την ολοκλήρωσή της ο Βίκτορ Ορμπαν, που τη χαρακτήρισε «χρήσιμη», ενώ Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε σχετικά ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Βασικός σκοπός του Σαρλ Μισέλ πάντως ήταν να επιτευχθεί συμφωνία, κάτι που δεν κατέστη εφικτό, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στον Ούγγρο πρωθυπουργό να εμφανιστεί ως «πρωταγωνιστής» σε ένα ακόμα σίριαλ «εκβιασμών» με απώτερο σκοπό να αποδείξει τόσο στο εσωτερικό της χώρας του, όσο και σε εκείνους που τον επικρίνουν, ότι δεν είναι «απομονωμένος».

«Χρήσιμες» χαρακτήρισε τις συνομιλίες ο Ούγγρος πρωθυπουργός, που εκβιάζει για «ξεπάγωμα» των ευρωκονδυλίων, ενώ Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι θα βρίσκονται σε επαφή.

Ενδιαφέρον έχει ότι –σύμφωνα με την ίδια ευρωπαϊκή πηγή– οι δύο ηγέτες συζήτησαν στρατηγικής σημασίας θέματα, όπως και το παγκόσμιο γεωπολιτικό πλαίσιο. Προφανώς, ο Σαρλ Μισέλ υπενθύμισε στον Ούγγρο πρωθυπουργό ότι οι συνεχιζόμενες «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. χρειάζονται ενότητα και συναίνεση και πως με δεδομένη τη «διάσπαση» της Ενωσης για τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, δεν μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για τη στήριξη έναντι της Ουκρανίας, που παραμένει έως τώρα ακλόνητη.

Ο Βίκτορ Ορμπαν, πάντως, έχει τη δική του θεώρηση επί του ζητήματος, όπως διεφάνη στην επιστολή, όπου εξάλλου διερωτήθηκε εάν δικαιολογείται περαιτέρω ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση προς την Ουκρανία ύψους 50 δισ. ευρώ, που εισηγείται η Κομισιόν, εάν τελικά η Ουάσιγκτον κάνει πίσω για τη δική της βοήθεια. Η αλήθεια είναι ότι, πράγματι, η Ε.Ε. προβληματίζεται για την έως τώρα μη έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας και κυρίως από την προοπτική επανεκλογής το 2024 του Ντόναλντ Τραμπ.

Σίριαλ εκβιασμών

Ενθαρρυμένος θα πρέπει να είναι ο Ούγγρος πρωθυπουργός και με την εκλογική νίκη του Γκερτ Βίλντερς στην Ολλανδία, καθώς και εκείνος συμφωνεί με την προσέγγιση της Βουδαπέστης, που απορρίπτει την αποστολή περαιτέρω οπλικού υλικού προς την Ουκρανία. Ο Βίκτορ Ορμπαν όμως έχει λόγους να «εκβιάζει» τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μπορεί να θέτει ως πρόσχημα για «βέτο» στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας τον τρόπο που χειρίζεται το Κίεβο την ουγγρική μειονότητα, όμως επί της ουσίας η τακτική του αφορά την οικονομική της ενίσχυση, κυρίως λόγω των «παγωμένων» κονδυλίων της Κομισιόν για την Ουγγαρία για μη σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Ο διαρκής «εκβιασμός» του, πάντως, απέδωσε καρπούς, καθώς την περασμένη Πέμπτη η Κομισιόν άναψε πράσινο φως για ξεμπλοκάρισμα 900 εκατ. ευρώ, όπως αποκάλυψε το Politico, από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ουγγαρία. Εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι τα χρήματα αυτά δεν συνδέονται με τα κριτήρια σεβασμού προς το κράτος δικαίου, αλλά αφορούν τρέχουσες ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Σύμφωνα με ουγγρικά μέσα ενημέρωσης, οι τακτικισμοί του Ορμπαν αφορούν κυρίως τα συμφέροντα της χώρας του.

Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι αντίστοιχη επιστολή είχε στείλει ο Ούγγρος πρωθυπουργός στον Σαρλ Μισέλ πέρυσι, παραμονή του έκτου γύρου κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι «μπλοκάρισμα» στο ρωσικό πετρέλαιο θα έβλαπτε την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας. Ετσι, η Βουδαπέστη «κέρδισε» τότε την εξαίρεσή της από το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Με δεδομένη την κρισιμότητα του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι σίγουρο ότι ο Ορμπαν θα επιμείνει στο «βέτο» έως το τέλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT