Λαβρόφ: Πρώτη επίσκεψη σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Λαβρόφ: Πρώτη επίσκεψη σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ θα μεταβεί στη Βόρεια Μακεδονία προκειμένου να παρευρεθεί σε συνεδρίαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, πρόκειται να επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία αργότερα αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να παρευρεθεί στη συνεδρίαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE). Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ από τότε που οι δυνάμεις της Μόσχας εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ρωσία είναι ένα εκ των 57 μελών του OSCE, ο οποίος συστάθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις Ανατολής και Δύσης.

Η Βόρεια Μακεδονία, η οποία αυτή την περίοδο έχει αναλάβει την προεδρία του Οργανισμού, προσκάλεσε την περασμένη εβδομάδα τον Λαβρόφ στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του OSCE, η οποία ξεκινάει την Πέμπτη στα Σκόπια.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Προκειμένου να φτάσει στη Βόρεια Μακεδονία, το αεροπλάνο του Λαβρόφ θα έπρεπε επομένως να περάσει από τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας ή της Ελλάδας, οι οποίες ανήκουν επίσης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι έδωσε άδεια ώστε να περάσει το αεροπλάνο του Λαβρόφ από τον βουλγαρικό εναέριο χώρο.

Η εν λόγω άδεια χορηγήθηκε κατόπιν αιτήματος της Βόρειας Μακεδονίας «για τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών της ρωσικής ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνάντηση του Συμβουλίου των Υπουργών του OSCE στα Σκόπια, [λόγος] που εμπίπτει στις εξαιρέσεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των κυρώσεων της Ε.Ε. σε βάρος του», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η άδεια, ωστόσο, «δεν ισχύει και για τα μέλη της αντιπροσωπείας του, στα οποία επίσης έχουν επιβληθεί κυρώσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Ε.Ε., στην οποία και γίνεται σαφής αναφορά στην απάντηση της βουλγαρικής πλευράς».

Πηγή: euronews

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT