Κομισιόν: Διεθνής διάσκεψη για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών

Κομισιόν: Διεθνής διάσκεψη για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών

Η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει νέα οδηγία για το πώς θα ενισχυθεί ο συντονισμός μεταξύ υπηρεσιών όπως η Europol, o Frontex και η Eurojust

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Διεθνή Διάσκεψη για μια Παγκόσμια Συμμαχία για την Καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών διοργανώνει σήμερα η Κομισιόν στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από σχεδόν 50 χώρες, τα Ηνωμένα Εθνη και τις αρμόδιες υπηρεσίες τους με σκοπό τον συντονισμό τους για την αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης μεταναστών στην Ευρώπη.

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, άλλωστε, αναμένεται να παρουσιάσει νέα οδηγία για το πώς θα ενισχυθεί ο συντονισμός ανάμεσα σε υπηρεσίες όπως η Europol, o Frontex και η Eurojust. Θα προτείνει παράλληλα νέο κανονισμό για την αυστηροποίηση του νομικού προσδιορισμού του όρου «διακίνηση», καθώς και νέες ποινές εναντίον διακινητών αλλά και επέκταση της δικαιοδοσίας της Ε.Ε σε διεθνή ύδατα.

Οι δύο πρωτοβουλίες αυτές επισπεύσθηκαν μετά τις σχετικές πιέσεις της Ιταλίας αλλά και της Γερμανίας, καθώς μόνο φέτος έχουν σημειωθεί παράτυπες αφίξεις 331.600 μεταναστών. Τη διοργάνωση της σημερινής διεθνούς διάσκεψης είχε προαναγγείλει άλλωστε στην ομιλία της για την Κατάσταση της Ενωσης η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πριν από δύο μήνες.

Η διοργάνωση της εν λόγω διάσκεψης πραγματοποιείται και σε ένα πολιτικό περιβάλλον στην Ευρώπη που αλλάζει δραματικά με τη διαρκή άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, γεγονός που ανησυχεί την Ε.Ε., και ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2024.

Στην παρέμβασή της στην έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι «συναντιόμαστε εδώ στις Βρυξέλλες από διαφορετικές ηπείρους και διαφορετικό υπόβαθρο. Αλλά, παρά το γεγονός ότι εκπροσωπούμε είτε χώρες προέλευσης είτε διέλευσης ή προορισμού για μετανάστες, όλοι μοιραζόμαστε την ίδια επιθυμία. Είμαστε εδώ για να πολεμήσουμε αυτή την εγκληματική επιχείρηση, για να σταματήσουμε αυτόν τον ανείπωτο πόνο. Είμαστε εδώ για να οικοδομήσουμε μια παγκόσμια συμμαχία ενάντια στο λαθρεμπόριο ανθρώπων».

Εξάλλου, σημείωσε ότι «οι εγκληματικές οργανώσεις που χειρίζονται τη διακίνηση μεταναστών έχουν διεθνή χαρακτήρα. Λειτουργούν διασυνοριακά, σε όλες τις διαδρομές που οδηγούν από τις χώρες προέλευσης στον τελικό προορισμό των μεταναστών», για τον λόγο αυτό εκτιμά ότι πρέπει να δημιουργηθούν «νέες συνεργασίες σε διμερές επίπεδο, αλλά και επιχειρησιακές ομάδες εργασίας σε όλους τους διαδρόμους όπου λαμβάνει χώρα αυτό το εγκληματικό εμπόριο».

Για αυτόν τον λόγο, η πρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι θα πρέπει, πρώτον, «να εργαστούμε ώστε να αποτρέψουμε τους ανθρώπους να αναθέτουν τη ζωή τους σε διακινητές», αυτό όπως είπε, συνεπάγεται συνεργασία για τη διαχείριση των συνόρων και ανταλλαγή πληροφοριών. Συνεπάγεται όμως και άλλου είδους «εργαλεία», όπως οι εκστρατείες ενημέρωσης, αλλά και προσοχή στο λεγόμενο «ψηφιακό» λαθρεμπόριο, καθώς, όπως ανέφερε, οι περισσότερες παράτυπες διελεύσεις «διαφημίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διοργανώνονται μέσω ειδικών εφαρμογών στα κινητά και πληρώνονται μέσω ψηφιακών υπηρεσιών. Επομένως, ανέφερε ότι χρειάζεται συνεργασία με διεθνείς εταιρείες.

Δεύτερον, η πρόεδρος τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε σκληροί και ενωμένοι στην απάντησή μας στο έγκλημα αυτό. Πρέπει όλοι να θεσπίσουμε τη σωστή νομοθεσία». Και για αυτόν τον λόγο, χρειάζονται συνεργασία και συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άλλωστε αναφέρθηκε στην ανάγκη επικαιροποίησης της σχετικής νομοθεσίας, που μετρά πια 20 χρόνια. «Επικαιροποίηση του ορισμού του εγκλήματος παράνομης διακίνησης μεταναστών, καθώς και των κυρώσεων και της δικαιοδοσίας μας», είπε, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της συνεργασίας των κρατών-μελών αλλά και των συναφών οργανισμών μέσω της Europol αλλά και του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ωστόσο επισήμανε την ανάγκη κάλυψης των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων, που φθάνεουν πλέον σε επίπεδα-ρεκόρ στην Ευρώπη. Για αυτό, άλλωστε, αναφέρθηκε στην πρόσφατη πρωτοβουλία της Κομισιόν για τη δημιουργία μιας «δεξαμενής ταλέντων» μέσω ειδικής πλατφόρμας για τη νόμιμη μετανάστευση, που εξασφαλίζει δηλαδή τη νόμιμη είσοδο πολιτών στην Ευρώπη από τρίτες χώρες.

Παραδέχθηκε, εξάλλου, ότι ανέκαθεν «οι άνθρωποι κινούνταν» αλλά η δράση των δικτύων δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο κερδοφόρα, αλλά και θανατηφόρα. «Η ανθρώπινη κινητικότητα είναι ένα γεγονός» είπε, για να προσθέσει ότι «το λαθρεμπόριο ανθρώπων δεν πρέπει να είναι». «Πρόκειται για θέμα πολιτικής βούλησης και όλοι μαζί μπορούμε να το πετύχουμε», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT