Γερμανία: Σε έξαρση ο αντισημιτισμός

Γερμανία: Σε έξαρση ο αντισημιτισμός

Yπερτριπλασιάστηκαν (αύξηση 320%) τα επεισόδια, τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Γκιλ Οφαρίμ, Γερμανοεβραίος τραγουδιστής, καταδικάστηκε χθες να καταβάλει 10.000 ευρώ στην εβραϊκή κοινότητα της Λειψίας επειδή κατηγόρησε ψευδώς υπάλληλο ξενοδοχείου για αντισημιτισμό. Τον Οκτώβριο του 2021, είχε καταγγείλει εργαζόμενο του Westin της Λειψίας ότι του ζήτησε να βγάλει αλυσίδα με το άστρο του Δαβίδ προτού κάνει τσεκ ιν. Είχε μάλιστα ποστάρει το σχετικό βίντεο με την καταγγελία στα σόσιαλ μίντια.

Ωστόσο, ύστερα από μαραθώνια δικαστική διαμάχη, η κατηγορία αποδείχθηκε συκοφαντική και χθες ο Οφαρίμ ζήτησε δημοσίως συγγνώμη και παραδέχθηκε την ενοχή του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν έχει πρόβλημα αντισημιτισμού. Ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, τα αντισημιτικά επεισόδια υπερτριπλασιάστηκαν (αύξηση 320%!), σύμφωνα με την οργάνωση RIAS, την Ομοσπονδιακή Ενωση Υπηρεσιών για την Ερευνα κι Ενημέρωση του Αντισημιτισμού. Μεταξύ των 994 περιστατικών, τρία αφορούσαν ακραία βία, 29 επιθέσεις, 72 στοχευμένες καταστροφές περιουσιών, 32 απειλές, τέσσερις μαζικές αποστολές μηνυμάτων και 854 προσβλητικές συμπεριφορές.

Πολλοί Εβραίοι στη Γερμανία έχουν πέσει θύματα αντισημιτικών επεισοδίων στην καθημερινή ζωή τους και ακόμη και όσοι δεν έχουν υποστεί κάποια παρενόχληση, δηλώνουν ότι αισθάνονται ανασφάλεια ή φόβο, σύμφωνα με την έκθεση της RIAS. Από τα επεισόδια που καταγράφηκαν, τα 59 εντοπίζονται σε σπίτια ή στο περιβάλλον στο οποίο ζουν Εβραίοι. Στην πόλη Γκίσεν, στα νοτιοδυτικά, δύο άνδρες εισέβαλαν στο σπίτι Ισραηλινού και τον υποχρέωσαν να κατεβάσει την ισραηλινή σημαία που είχε κρεμάσει έξω από το παράθυρο.

Αρκετοί κατήγγειλαν ότι τα σπίτια τους σημαδεύτηκαν με το αστέρι του Δαβίδ. Σε ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά, επίθεση δέχθηκε μια συναγωγή στο Βερολίνο στις 18 Οκτωβρίου. Στα γερμανικά πανεπιστήμια οξύνθηκε η αντισημιτική και αντιισραηλινή προπαγάνδα, όπως προκύπτει από 37 επεισόδια που κατέγραψε η RIAS. Εβραίοι φοιτητές ανέφεραν ότι οι συμφοιτητές τους τούς κατηγόρησαν προσωπικά για την ισραηλινή πολιτική. Κάποιοι εξ αυτών εξάλλου σταμάτησαν να παρακολουθούν τα μαθήματα υπό τον φόβο ότι θα δεχθούν επίθεση. Την περίοδο που αναλύθηκε ένα στα πέντε περιστατικά αποδόθηκε σε αντιισραηλινό ακτιβισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή