Κρεμλίνο: Το σχέδιο της Πολωνίας να στείλει στρατεύματα στα φινλανδικά σύνορα θα αυξήσει την ένταση

Κρεμλίνο: Το σχέδιο της Πολωνίας να στείλει στρατεύματα στα φινλανδικά σύνορα θα αυξήσει την ένταση

Η Φινλανδία έκλεισε τα σύνορά της με τη Ρωσία ύστερα από ξαφνικό κύμα αφίξεων προσφύγων που το Ελσίνκι δήλωσε ότι είχε ενορχηστρώσει η Μόσχα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Πολωνία σχεδιάζει να στείλει «στρατεύματα» στα φινλανδικά σύνορα με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ότι μια τέτοια κίνηση θα κλιμακώσει την ένταση και ότι κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί απειλή από τη Ρωσία.

Η Πολωνία στέλνει «ομάδα στρατιωτικών συμβούλων» στη Φινλανδία, ως απάντηση σε «επίσημο αίτημα για συμμαχική στήριξη μπροστά σε υβριδική επίθεση στα φινλανδικά σύνορα», ανέφερε ο επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας Γιάσεκ Σιεβιέρα σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ. «Ομάδα στρατιωτικών συμβούλων θα παράσχει επί τόπου γνώσεις για την ασφάλεια στα σύνορα καθώς και σε επιχειρησιακούς όρους», δήλωσε.

Η Φινλανδία έκλεισε τα σύνορά της με τη Ρωσία ύστερα από ξαφνικό κύμα αφίξεων προσφύγων που το Ελσίνκι δήλωσε ότι είχε ενορχηστρώσει η Μόσχα, κάτι που η Ρωσία αρνείται.

Σε επικοινωνία με το Reuters, οι φινλανδικές αρχές δήλωσαν ότι δεν έχουν άμεσα γνώση τέτοιων σχεδίων και δεν μπορούν να σχολιάσουν.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο, που επισκέφθηκε τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα στη Βαρσοβία στις 20-21 Νοεμβρίου, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε, αναφορικά με την πιθανή μετακίνηση από την Πολωνία στρατευμάτων στα σύνορα: «Είναι ένα απολύτως περιττό μέτρο για τη διασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων, διότι δεν υπάρχει απειλή εκεί».

«Οι Φινλανδοί πρέπει ξεκάθαρα να γνωρίζουν ότι αυτό θα αποτελέσει απειλή για εμάς –μια αύξηση στη συγκέντρωση στρατιωτικών μονάδων στα σύνορά μας».

Η όποια σχεδιαζόμενη ανάπτυξη θα είναι απρόκλητη και αδικαιολόγητη, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή