Διάσκεψη ΟΗΕ για το κλίμα… σε «θερμό» κλίμα

Διάσκεψη ΟΗΕ για το κλίμα… σε «θερμό» κλίμα

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28) ξεκινά αύριο στο Ντουμπάι εν μέσω αντιπαραθέσεων, καταγγελιών και αβεβαιοτήτων

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP28 ξεκινά αύριο, Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσα σε «κλίμα» αντιπαραθέσεων, καταγγελιών και αβεβαιοτήτων.

Ξεκινώντας από τις «ηχηρές» απουσίες, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν «κορυφαίοι» ηγέτες που δεν θα παρευρεθούν φέτος στη συγκεκριμένη διάσκεψη. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, δεν πρόκειται να μεταβούν στο Ντουμπάι. Οι ηγεσίες δύο εκ των μεγαλυτέρων ρυπαντών στον κόσμο, με άλλα λόγια, δεν θα δώσουν φέτος το «παρών» στην κλιματική διάσκεψη του ΟΗΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπροσωπηθούν από τον ειδικό απεσταλμένο της διοίκησης Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή, Τζον Κέρι, και η Κίνα από τον δικό της ειδικό απεσταλμένο για το κλίμα, Σιε Τζενχουά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε πάρει μέρος τα περασμένα χρόνια στις COP26 και COP27 στη Σκωτία και στην Αίγυπτο αντίστοιχα. Ωστόσο, φέτος εκείνος έχει άλλες προτεραιότητες: τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς εν προκειμένω.  

Προτού καν ξεκινήσουν οι φετινές συνομιλίες για το κλίμα ωστόσο στο Ντουμπάι, πολλοί εκφράζουν προβληματισμό αναφορικά όχι μόνο με τους παρόντες και τους απόντες αλλά και με ένα άλλο κομβικό θέμα όπως είναι εκείνο των πραγματικών προθέσεων της χώρας που φιλοξενεί φέτος τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.  

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, όπως υπογραμμίζει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Voice of America, και ο επικεφαλής της εμιρατινής κρατικής πετρελαϊκής Abu Dhabi National Oil Co., σουλτάνος Αχμέντ Αλ-Τζαμπέρ, είναι ο πρόεδρος της φετινής Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP28, πράγμα το οποίο επικρίνεται από πολλούς ως αντιφατικό.

Διάσκεψη ΟΗΕ για το κλίμα… σε «θερμό» κλίμα-1
(AP Photo/Rafiq Maqbool)

«Οι ακτιβιστές για το κλίμα είναι εξοργισμένοι και καχύποπτοι καθώς ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο φιλοξενεί μια συνάντηση που έχει σκοπό να απομακρύνει τον κόσμο από τους υδρογονάνθρακες», σημειώνει σε δική του ανάλυση ο ιστοχώρος Gzero του Eurasia Group.

Την εν λόγω καχυποψία ήρθαν να συνδαυλίσουν δημοσιεύματα (του BBC εν προκειμένω) σύμφωνα με τα οποία «τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν τον ρόλο του οικοδεσπότη των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα, ως ευκαιρία για την επίτευξη δικών τους κρατικών συμφωνιών πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Ετερο πρόσφατο δημοσίευμα, του Guardian, υποστηρίζει ότι, πέρα από τα Εμιράτα, και η –κορυφαία πετρελαιοπαραγωγός στον κόσμο μαζί με τις ΗΠΑ– Σαουδική Αραβία προωθεί από την πλευρά της ένα «τεράστιο παγκόσμιο επενδυτικό σχέδιο» με απώτερο στόχο την… αύξηση της ζήτησης πετρελαίου από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Οι κορυφαίοι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων σχεδιάζουν ακόμη περισσότερες εξορύξεις παρά τις κλιματικές υποσχέσεις […] Οι κυβερνήσεις τους σχεδιάζουν να παράγουν το 2030 ποσότητες ορυκτών καυσίμων που θα είναι υπερδιπλάσιες από ό,τι θα ήταν σύμφωνο με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα», σημειώνουν σε δική τους έκθεση («The Production Gap») τα Ηνωμένα Εθνη.  

Οσοι ήταν ανέκαθεν καχύποπτοι για τα κίνητρα πίσω από την κίνηση των ΗΑΕ να φιλοξενήσουν τη φετινή COP28 νιώθουν τώρα, στον απόηχο όσων υποστήριξε το BBC επικαλούμενο το περιεχόμενο εγγράφων που διέρρευσαν, ότι δικαιώνονται. Για τα ίδια τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βέβαια από την άλλη πλευρά, η σύναψη συμφωνιών πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελεί κάτι το «φυσικό».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο συμβάλλουν άλλωστε και εκείνα, με τον τρόπο τους, στη διαδικασία της απανθρακοποίησης και της πράσινης μετάβασης προς ένα μέλλον απαλλαγμένο από υδρογονάνθρακες.

Ως προς αυτό υπάρχει, ωστόσο, και η άλλη άποψη. «Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δημοσίευσε μια σημαντική έκθεση την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε αυτήν τη (σ.σ. πράσινη) μετάβαση. Και δικαίως έκρινε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν μέχρι στιγμής λειτουργήσει περισσότερο ως εμπόδια», αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Eurasia Group, Τζέραλντ Μπατς, ο οποίος είχε μάλιστα πάρει μέρος στην COP21 το 2015 ως μέλος της καναδικής αντιπροσωπείας.   

Πηγή: Gzero, VOA, the Guardian 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή