Ο Πάπας κατά του «εχθρού» Μπερκ

Ο Πάπας κατά του «εχθρού» Μπερκ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Τα προνόμια του συντηρητικού Αμερικανού καρδιναλίου Ρέιμοντ Μπερκ αφαίρεσε ο Πάπας Φραγκίσκος, στερώντας του μεταξύ άλλων το πολυτελές επιδοτούμενο διαμέρισμά του στη Ρώμη και τον μισθό του, σύμφωνα με ανώτατο κληρικό της Αγίας Εδρας. Ο Πάπας ανακοίνωσε την απόφασή του αυτή την περασμένη εβδομάδα σε τακτική σύσκεψη καρδιναλίων.

Ο Πάπας φέρεται να αιτιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι ο Μπερκ, ένας από τους πιο επίμονους επικριτές του, «εργάζεται ενάντια στην Εκκλησία και έχει σπείρει διχόνοια». Ο πρώην αρχιεπίσκοπος του Σεν Λούις, Μπερκ, είχε πάψει να έχει αρμοδιότητες στο Βατικανό εδώ και χρόνια. Ο Μπερκ διατηρούσε το διαμέρισμα στην ιταλική πρωτεύουσα, αλλά διέμενε το μεγαλύτερο μέρος του έτους στη γενέτειρά του, Ουισκόνσιν.

Στη σύσκεψη, ο Πάπας Φραγκίσκος φέρεται να αποκάλεσε τον 75χρονο καρδινάλιο «εχθρό». Ο Μπερκ έχει αναδειχθεί σε ηρωική φιγούρα μεταξύ των οπαδών της αυστηρής ερμηνείας της καθολικής παράδοσης και προσκαλείται συχνά σε καθολικά συντηρητικά τηλεοπτικά δίκτυα, από όπου καταγγέλλει τις «διαβολικές» μεταρρυθμίσεις του Φραγκίσκου.

Πρόκειται για τη δεύτερη καθαίρεση ρωμαιοκαθολικού κληρικού από τον Πάπα αυτό τον μήνα. Στις 11 Νοεμβρίου, ο Πάπας απέλυσε έναν ακόμη συντηρητικό κληρικό, τον επίσκοπο Τζόζεφ Στρίκλαντ του Τάιλερ στο Τέξας, μετά την άρνηση του τελευταίου να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του ενόσω συνεχίζεται έρευνα του Βατικανού εις βάρος του.

Εξωση του συντηρητικού καρδιναλίου, ο οποίος ηγείται ομάδας αμφισβητιών του Φραγκίσκου, από τα διαμερίσματά του στη Ρώμη.

Παρότι η συντηρητική τάση στον καθολικισμό είναι πια μειοψηφική, η επιρροή της παραμένει πολύ σημαντική στις ΗΠΑ, εν μέρει χάρη στη συμμαχία της με συντηρητικούς πολιτικούς. Ο Μπερκ αντιτάχθηκε στις μεταρρυθμίσεις του Φραγκίσκου από την αρχή. Το 2014, ένα χρόνο μετά την εκλογή του στον θρόνο του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας έπαυσε τον Μπερκ από την προεδρία του δικαστηρίου του Βατικανού, για να του αναθέσει τελετουργικά καθήκοντα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Μπερκ είχε σχολιάσει δημόσια ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία υπό τον Φραγκίσκο ήταν «ακυβέρνητο πλοίο», ενώ τον Οκτώβριο, ήταν ένας από τους πέντε καρδιναλίους που αμφισβήτησαν την πολιτική του Φραγκίσκου, κάνοντας λόγο για «δηλητήριο της σύγχυσης, του σφάλματος και της διαίρεσης στην Εκκλησία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή