Λευκός Οίκος, Αμερικανοί αξιωματούχοι και ξένοι ηγέτες «αποχαιρετούν» τον Χένρι Κίσινγκερ

Λευκός Οίκος, Αμερικανοί αξιωματούχοι και ξένοι ηγέτες «αποχαιρετούν» τον Χένρι Κίσινγκερ

Από τις ΗΠΑ ως την Ιαπωνία και από την Κίνα ως την Ευρώπη, ηγέτες και κορυφαίοι αξιωματούχοι «αποχαιρετούν» τον Αμερικανό διπλωμάτη που καθόρισε όσο λίγοι τον ρου της σύγχρονης ιστορίας.

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις ΗΠΑ ως την Ιαπωνία, και από την Κίνα έως την Ευρώπη, ηγέτες και κορυφαίοι αξιωματούχοι «αποχαιρετούν» τον Αμερικανό διπλωμάτη που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 100 ετών έχοντας εν τω μεταξύ επηρεάσει καθοριστικά τον ρου της σύγχρονης ιστορίας.  

Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου: «Είναι μια τεράστια απώλεια. Είτε συμφωνούσε κανείς μαζί του σε κάθε θέμα είτε όχι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι (σ.σ. ο Χένρι Κίσινγκερ) διαμόρφωνε τις αποφάσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για δεκαετίες και σίγουρα είχε αντίκτυπο στον ρόλο της Αμερικής στον κόσμο.»

Αντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ: «Λίγοι άνθρωποι ήταν καλύτεροι μαθητές της ιστορίας από τον Χένρι Κίσινγκερ – και ακόμη λιγότεροι ήταν όσοι έκαναν περισσότερα από εκείνον για να διαμορφώσουν την ιστορία.»

Τζορτζ Μπους, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ: «Η Αμερική έχασε, με τον θάνατο του Χένρι Κίσινγκερ, μία από τις πιο αξιόπιστες και ξεχωριστές φωνές στο πεδίο των εξωτερικών υποθέσεων. Θαύμαζα από παλιά τον άνθρωπο που διέφυγε από τους Ναζί ως νεαρό αγόρι προερχόμενο από μια εβραϊκή οικογένεια και που στη συνέχεια τους πολέμησε με τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών. Εργάστηκε στις διοικήσεις δύο προέδρων και συμβούλευσε πολλούς άλλους. Είμαι ευγνώμων για αυτήν την υπηρεσία του, για τις συμβουλές του αλλά και για τη φιλία του. Στη Λόρα (σ.σ. Λόρα Μπους, σύζυγο του Τζορτ Μπους) και σε εμένα θα λείψουν η σοφία του, η γοητεία του και το χιούμορ του. Και θα είμαστε πάντα ευγνώμονες για τη συνεισφορά του Χένρι Κίσινγκερ.»

Γουάνγκ Γουενμπιν, εκπρόσωπος υπουργείου Εξωτερικών Κίνας: «Ο Δρ. Κίσινγκερ ήταν ένας καλός παλιός φίλος του κινεζικού λαού, που συνέβαλε ως πρωτοπόρος στην οικοδόμηση των σινο-αμερικανικών σχέσεων. Κίνα και ΗΠΑ θα πρέπει να πάρουν και να οδηγήσουν στο μέλλον το στρατηγικό όραμα, το πολιτικό θάρρος και τη διπλωματική σοφία του Κίσινγκερ.»

Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας: «Το όνομα του Χένρι Κίσινγκερ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ρεαλιστική προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική, η οποία είχε άλλοτε καταστήσει εφικτή την άμβλυνση των διεθνών εντάσεων και την επίτευξη των πιο σημαντικών σοβιετο-αμερικανικών συμφωνιών, συμφωνιών που συνέβαλαν στην ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας. Είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω προσωπικά με αυτόν τον εξαιρετικό άνθρωπο πολλές φορές και αναμφίβολα θα διατηρήσω την πιο όμορφη ανάμνησή του.»

Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ: «Ο θάνατος του Δρ. Κίσινγκερ σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής κατά την οποία η τρομερή διάνοια και η διπλωματική του ανδρεία διαμόρφωσαν όχι μόνο την πορεία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής αλλά είχαν επίσης βαθύ αντίκτυπο και στην παγκόσμια σκηνή. Είχα το προνόμιο να συναντήσω τον Δρ. Κίσινγκερ σε πολλές περιπτώσεις, η πιο πρόσφατη ήταν μόλις πριν από δύο μήνες στη Νέα Υόρκη. Κάθε συνάντηση μαζί του δεν ήταν απλώς ένα μάθημα διπλωματίας αλλά και ένα master class στην πολιτική ηγεσία (σ.σ. statesmanship). Η κατανόησή του αναφορικά με την πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων και οι μοναδικές του γνώσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας ήταν απαράμιλλες.»

Ρίσι Σούνακ, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου: «Είχα τη μεγάλη χαρά να περάσω χρόνο με τον Δρ. Κίσινγκερ στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ νωρίτερα φέτος. Έμαθα τόσα πολλά από αυτόν. Ήταν ένας τιτάνας της διεθνούς διπλωματίας που έζησε μια αξιοσημείωτη ζωή. Μέχρι τα 100 του χρόνια, ήταν πηγή μεγάλης σοφίας.»

Φούμιο Κισίντα, πρωθυπουργός της Ιαπωνίας: «Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών συνέβαλε σημαντικά στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, καθώς και στην εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Εγώ ο ίδιος είχα το προνόμιο να τον συναντήσω πολλές φορές από τότε που ήμουν νέος και απέκτησα πολλές γνώσεις από αυτόν.»

Ολαφ Σολτς, καγκελάριος της Γερμανίας: «Ο Χένρι Κίσινγκερ διαμόρφωσε την αμερικανική εξωτερική πολιτική όπως λίγοι άλλοι. Η δέσμευσή του στη διατλαντική φιλία μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας ήταν σημαντική και εκείνος παρέμενε πάντοτε κοντά στη γερμανική πατρίδα του. Ο κόσμος έχασε έναν μεγάλο διπλωμάτη.»

Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: «Είχα το προνόμιο να συναντηθώ με τον Χένρι αρκετές φορές. Ήταν ένας ευγενικός άνθρωπος και ένα λαμπρό μυαλό που διαμόρφωσε την πορεία ορισμένων από τα πιο σημαντικά γεγονότα του αιώνα, ένας στρατηγιστής που έδινε προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια.»

Με πληροφορίες από Reuters 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή