Τα ορυκτά καύσιμα σκοτώνουν πάνω από 5 εκατ. τον χρόνο

Τα ορυκτά καύσιμα σκοτώνουν πάνω από 5 εκατ. τον χρόνο

Μεγάλη μελέτη έδειξε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα καυσαέρια είναι πολύ πιο φονική απ’ ό,τι πιστεύαμε

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πέντε εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο σκοτώνει η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τα ορυκτά καύσιμα, αριθμός θανάτων πολύ υψηλότερος από ό,τι εκτιμούσαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έρευνα γύρω από το θέμα. Τα ανησυχητικά στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν την παραμονή έναρξης της συνόδου COP28 για το κλίμα στο Ντουμπάι, αναμένεται να ενισχύσουν την πίεση πάνω στους ηγέτες του κόσμου προκειμένου να αναλάβουν δράση, όπως να συμφωνήσουν στη σταδιακή εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων.

Η έρευνα έδειξε ότι η μετακίνηση από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα σώσει ζωές και θα αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση. Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τη χρήση ορυκτών καυσίμων στη βιομηχανία, στην παραγωγή ηλεκτρισμού και τις μεταφορές, ευθύνεται για 5,1 εκατ. θανάτους τον χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal.

Τα ορυκτά καύσιμα συνεισφέρουν στο 61% των θανάτων από ατμοσφαιρική ρύπανση, με τις νέες εκτιμήσεις να είναι κατά πολύ υψηλότερες σε σχέση με προηγούμενες. «Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η σταδιακή εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων θα έχει μεγάλα υγειονομικά οφέλη», αναφέρει η διεθνής ομάδας ερευνητών στο προοίμιο της δημοσίευσης.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο κυριότερος παράγοντας ασθενειών και θανάτων, αλλά ελάχιστες ήταν οι έρευνες εκείνες οι οποίες απέδιδαν τους θανάτους σε συγκεκριμένες πηγές ρύπανσης. Διεθνής ομάδα ερευνητών από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Κύπρο αξιοποίησε νέο υπολογιστικό πρότυπο για να εκτιμήσει τον αριθμό θανάτων εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, προερχόμενης από ορυκτά καύσιμα. Η ομάδα προχώρησε επίσης σε εκτίμηση του υγειονομικού οφέλους που θα προέκυπτε από την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες «καθαρές» πηγές ενέργειας.

Το πόρισμα των επιστημόνων δείχνει ότι το 2019 τα αιωρούμενα σωματίδια και το όζον στον ατμοσφαιρικό αέρα (61% από αυτά παραγόμενα από τα ορυκτά καύσιμα) ευθύνονταν για 5 εκατ. θανάτους.

«Μόνο η δραστική μείωση των εκπομπών καυσαερίων στην ατμόσφαιρα θα μπορέσει να έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην παγκόσμια υγεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή