Γιατί ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε γραβάτα με ελληνικές σημαίες;

Γιατί ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε γραβάτα με ελληνικές σημαίες;

«Ηταν όμως μια ενδυματολογική δήλωση με κάποια σημασία;» διερωτάται το Sky News

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες που φόρεσε ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ στην 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), σχολίασαν εκτενώς βρετανικά μέσα λίγες μέρες μετά τη διπλωματική αναταραχή που προκλήθηκε ανάμεσα σε Λονδίνο και Αθήνα με αφορμή τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Ηταν όμως μια ενδυματολογική δήλωση με κάποια σημασία;» διερωτάται το Sky News. «Θεωρήθηκε στην Ελλάδα ως ένδειξη υποστήριξης, αλλά αυτή η υποστήριξη ήταν προσωπική ή πολιτική χειρονομία;»

Μια πηγή του Μπάκιγχαμ δήλωσε ότι ο βασιλιάς φόρεσε τη γραβάτα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσημης επίσκεψης στη Νότια Κορέα, καθώς και σε περιόδους όπου η Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο διεθνών ειδήσεων. 

Ο βασιλιάς έχει ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα. Ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος, γεννήθηκε στην Ελλάδα. Θα μπορούσε βέβαια να είναι απλώς η αγαπημένη του γραβάτα. «Ο βασιλιάς μισεί τη σπατάλη και συχνά τον βλέπουμε να ξαναφοράει ρούχα που έχει εδώ και καιρό», συνεχίζει το Sky News.

«Ισως οι διπλωμάτες του Γουάιτχολ είδαν μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τη λεγόμενη ήπια ισχύ του βασιλιά για να στείλουν ένα μήνυμα στην Αθήνα. Είναι αδύνατο να πει κανείς. Αλλά τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ερμηνεύουν θετικά τη γραβάτα», σημειώνεται σχετικά. 

«Σε μια εβδομάδα που ο Ρίσι Σούνακ ακύρωσε μια συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό για να πάρει θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο βασιλιάς Κάρολος φαίνεται ότι επέλεξε να φορέσει μια πολύ ενδιαφέρουσα γραβάτα όταν συνάντησε τον πρωθυπουργό», δήλωσε ο συντάκτης της τηλεόρασης του ITV, Κρις Σιπ, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Η Λόρα Κούνσμπεργκ του BBC σχολίασε σχετικά: «Μάλλον πρέπει να κοιτάξουμε λίγο καλύτερα τον βασιλιά σήμερα ο οποίος φόρεσε γραβάτα με την ελληνική σημαία και ενώ μαίνεται η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Βρετανό και τον Ελληνα πρωθυπουργό».

Η Daily Mail επεσήμανε ότι ο ελληνικός Τύπος δεν άφησε τις φωτογραφίες αυτές ασχολίαστες ισχυριζόμενος ότι η στυλιστική επιλογή αυτή θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μια «χειρονομία υποστήριξης» προς την Ελλάδα και τον αγώνα που πραγματοποιεί για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που αφαιρέθηκαν βίαια από τον Λόρδο Eλγιν και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Σίγουρα δεν θα ήταν η πρώτη φορά που το Μπάκινγχαμ κάνει μια στυλιστική δήλωση. «Λέγεται επίσης ότι τίποτα στον κόσμο των γαλαζοαίματων δεν είναι τυχαίο – και με τους βασιλείς να μην μπορούν να μιλήσουν άμεσα για πολιτικά θέματα, έχουν προηγηθεί συζητήσεις για κρυφά μηνύματα» σημειώνει το BBC.

Η Κέιτ Μιντλετον φόρεσε τα χρώματα της Ουκρανίας όταν έπαιξε πιάνο στην έναρξη του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision. Η βασίλισσα Ελισάβετ φόρεσε επίσης τα μπλε και κίτρινα της Ουκρανίας όταν εγκαινίασε μια γραμμή του μετρό το 2022. Το 2017, θεωρείται ότι η βασίλισσα είχε φορέσει ένα καπέλο που έμοιαζε με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θέλοντας έτσι να στείλει μήνυμα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στο μπλοκ. 

Με πληροφορίες από Guardian, BBC, Reuters, Sky News 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT