Αγωγή στη Meta: «Οι αλγόριθμοι του Facebook οδηγούν παιδόφιλους σε προφίλ ανηλίκων»

Αγωγή στη Meta: «Οι αλγόριθμοι του Facebook οδηγούν παιδόφιλους σε προφίλ ανηλίκων»

Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Νέου Μεξικού κατέθεσε αγωγή κατά της Meta μετά από έρευνα που διεξήγαγε, η οποία περιελάμβανε τη δημιουργία λογαριασμών στο Instagram και στο Facebook που υποτίθεται ότι ανήκαν σε έφηβους και προέφηβους.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτεία του Νέου Μεξικού κατηγορεί το Facebook και το Instagram ότι προτείνουν σεξουαλικό περιεχόμενο σε ανήλικους χρήστες και προωθούν λογαριασμούς ανηλίκων σε παιδεραστές». Η πολιτεία προέβη σε αγωγή κατά της Meta και του διευθύνοντος συμβούλου της, Μαρκ Ζούκερμπεργκ. 

Η αγωγή, που κατατέθηκε την Τρίτη στο πολιτειακό δικαστήριο του Νέου Μεξικού, υποστηρίζει ότι «η Meta επέτρεψε στο Facebook και το Instagram να γίνουν μια αγορά για “αρπακτικά” που αναζητούν παιδιά».

Εκτός αυτών, σχολιάζεται ότι ο τεχνολογικός κολοσσός «έχει αποτύχει» να εφαρμόσει μέτρα προστασίας ώστε να αποτραπεί η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών. Μάλιστα, στην αγωγή αναφέρεται ότι η Meta έχει στοχεύσει μικρά παιδιά προς όφελος της αύξησης των διαφημιστικών εσόδων της. Στην αγωγή, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ παρουσιάζεται ο ίδιος ως υπεύθυνος για τις αποφάσεις που επέτειναν τους κινδύνους για τα παιδιά στις πλατφόρμες της Meta.

Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Νέου Μεξικού κατέθεσε την αγωγή μετά από έρευνα που διεξήγαγε, η οποία περιελάμβανε τη δημιουργία λογαριασμών στο Instagram και στο Facebook που υποτίθεται ότι ανήκαν σε έφηβους και προέφηβους. Οι λογαριασμοί αυτοί δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και περιελάμβαναν φωτογραφίες. 

Στην αγωγή σημειώνεται ότι οι αλγόριθμοι της Meta συνιστούσαν σεξουαλικό περιεχόμενο σε αυτούς τους λογαριασμούς. Επίσης, οι λογαριασμοί κατακλύζονταν από σεξουαλικές προτάσεις άλλων χρηστών. 

Ενδεικτικά, ένας λογαριασμός με όνομα «Issa Bee» που υποτίθεται ότι ανήκε σε 13χρονο κορίτσι, προσέλκυσε χιλιάδες ενήλικες. Τα άτομα αυτά προσκαλούσαν  οι οποίοι, μεταξύ άλλων, την προσκαλούσα συμμετάσχει σε ιδιωτικές ομάδες συνομιλίας όσο και με σεξουαλικό περιεχόμενο που περιλαμβάνει παιδιά και ενήλικες, σύμφωνα με την αγωγή. Στο Messenger, οι συνομιλίες του λογαριασμού είναι «γεμάτες με εικόνες και βίντεο γεννητικών οργάνων, τα οποία λαμβάνονταν τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα», αναφέρει η αγωγή.

Η εταιρεία δεν έχει σχολιάσει όσα καταγγέλλονται στην αγωγή αλλά σε δήλωσή της ανέφερε ότι εργάζεται επιμελώς για την προστασία των νεαρών χρηστών.

«Χρησιμοποιούμε εξελιγμένη τεχνολογία, προσλαμβάνουμε εμπειρογνώμονες για την ασφάλεια των παιδιών, αναφέρουμε το περιεχόμενο στο Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά και μοιραζόμαστε πληροφορίες και εργαλεία με άλλες εταιρείες και τις αρχές επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένων των γενικών εισαγγελέων των πολιτειών, για να βοηθήσουμε στην εξάλειψη των αρπακτικών», ανέφερε η δήλωση.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή