Επιχείρηση «σκούπα» στον Αμαζόνιο για παράνομες εξορύξεις χρυσού

Επιχείρηση «σκούπα» στον Αμαζόνιο για παράνομες εξορύξεις χρυσού

Η παράνομη εξόρυξη της διεθνούς εγκληματικής ομάδας Familia del Norte, απέρριπτε 114.000 γρ. υδραργύρου, με αποτέλεσμα να μολύνει 68 εκατομμύρια λίτρα νερού κάθε μήνα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαεννιά παράνομες εκσκαφές χρυσού στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, η παραγωγή των οποίων μόλυνε τα ποτάμια με υδράργυρο, φθάνοντας σε κέρδη περίπου 1,5 εκατ. δολάρια το μήνα, «ξήλωσαν» οι Αρχές της Κολομβίας και της Βραζιλίας.

Οπως δήλωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας την Τετάρτη, η μηνιαία παραγωγή της παράνομης επιχείρησης εξόρυξης ανερχόταν σε 23 κιλά (50,71 λίβρες) από το πολύτιμο μέταλλο.

Στόχος της επιχείρησης η οποία υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, ήταν η υποδομή της διεθνούς εγκληματικής ομάδας Familia del Norte, η παράνομη εξόρυξη χρυσού της οποίας απέρριπτε στο νερό 114.000 γρ. υδραργύρου, με αποτέλεσμα να μολύνει 68 εκατομμύρια λίτρα κάθε μήνα.

Η επιχείρηση «έγινε πηγή χρηματοδότησης για όπλα και εκρηκτικά από την εγκληματική δομή που είναι γνωστή ως Familia del Norte», επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Η Βραζιλία και η Κολομβία είναι δύο από τα έθνη με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο, με μεγάλες εκτάσεις τους να καλύπτονται από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ζωτικής σημασίας για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής, λόγω των τεράστιων ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου που απορροφά.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και ο Κολομβιανός ομόλογός του Γκουστάβο Πέτρο έχουν αξιοποιήσει διεθνείς εκδηλώσεις για να παροτρύνουν για την προστασία του Αμαζονίου και τις προσπάθειες για τον περιορισμό της αποψίλωσης των δασών.

Στην Κολομβία, 12 τριώροφα σκάφη με μηχανοστάσια, αποθήκες ιζημάτων και καταλύματα καταστράφηκαν στους ποταμούς Pure και Purete. Οι αρχές της Βραζιλίας κατέστρεψαν επτά από τα ίδια σκάφη στο έδαφός τους.

Επιχείρηση «σκούπα» στον Αμαζόνιο για παράνομες εξορύξεις χρυσού-1
Πηγή: Colombian Air Force via REUTERS

«Γινόμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής επιχείρησης κατά της παράνομης εξόρυξης ορυκτών κοιτασμάτων, με στόχο την προστασία των πνευμόνων του κόσμου», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Γουίλιαμ Ρενέ Σαλαμάνκα, διευθυντής της Εθνικής Αστυνομίας της Κολομβίας.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή