Τέξας: Δικαστική απόφαση επιτρέπει άμβλωση σε έγκυο «υψηλού κινδύνου»

Τέξας: Δικαστική απόφαση επιτρέπει άμβλωση σε έγκυο «υψηλού κινδύνου»

Δικαστής στο Τέξας επέτρεψε σε έγκυο να προχωρήσει νόμιμα σε άμβλωση, λόγω «υψηλού κινδύνου επιπλοκών που απειλούν τη ζωή και τη μελλοντική της γονιμότητα»

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια δικαστής στο Τέξας έδωσε άδεια σε έγκυο να προχωρήσει σε άμβλωση, λόγω «υψηλού κινδύνου επιπλοκών που απειλούσαν τη ζωή και τη μελλοντική της γονιμότητα», με την απόφαση να αποτελεί σημαντική εξέλιξη στη συνεχιζόμενη δημόσια συζήτηση σχετικά με την απαγόρευση των αμβλώσεων στην πολιτεία.

Η Κέιτ Κοξ, η οποία είναι έγκυος 20 εβδομάδων, κατέθεσε αγωγή, ζητώντας από το δικαστήριο να «μπλοκάρει προσωρινά» την απαγόρευση των αμβλώσεων στην πολιτεία, καθώς αδυνατούσε να προβεί στη διαδικασία.

Το μωρό της Κοξ διαγνώστηκε με τρισωμία 18, μια σπάνια χρωμοσωμική διαταραχή, εξαιτίας της οποίας δεν αναμενόταν να ζήσει παρά μόνο λίγες ημέρες μετά τη γέννησή του.

Η αγωγή της Κοξ αποτελεί μία από τις πρώτες προσπάθειες γυναίκας που επιδιώκει άμβλωση με δικαστική εντολή στις ΗΠΑ, από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση Roe v. Wade πέρυσι, σύμφωνα με τους New York Times.

Σύμφωνα με το CNN, η Κοξ προσήλθε σε τρία διαφορετικά Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών τον τελευταίο μήνα, λόγω σοβαρών πόνων και άλλων επιπλοκών. Ηδη έχει υποβληθεί σε δύο επεμβάσεις και σύμφωνα με την αγωγή, «η εξακολούθηση της εγκυμοσύνης δημιουργεί υψηλό κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών που απειλούν τη ζωή της και τη μελλοντική γονιμότητά της, συμπεριλαμβανομένης ενδεχόμενης ρήξης μήτρας».

Σε μια έκτακτη ακρόαση την Πέμπτη, η δικαστής Μάγια Γκουέρα Γκέιμπλ έδωσε προσωρινή περιοριστική εντολή κατά της πολιτείας, απόφαση που θα επέτρεπε στην Κοξ να προβεί άμεσα σε άμβλωση.

«Η ιδέα ότι η κ. Κοξ θέλει απεγνωσμένα να γίνει μητέρα και ότι αυτός ο νόμος μπορεί να την κάνει να χάσει αυτή την ικανότητα είναι σοκαριστική και θα αποτελούσε πραγματικό σφάλμα της δικαιοσύνης», δήλωσε η δικαστής. «Θα υπογράψω τη διαταγή», πρόσθεσε. Η Κοξ και ο σύζυγός της ήταν παρόντες στην ακρόαση, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω Zoom, δάκρυσαν στο άκουσμα της απόφασης.

Σημειώνεται πως η τρισωμία 18, που μερικές φορές αποκαλείται σύνδρομο Edwards, είναι μια χρωμοσωμική πάθηση που μπορεί να προκαλέσει καρδιακά ελαττώματα και άλλες οργανικές επιπλοκές. Στις μισές περίπου περιπτώσεις, το έμβρυο πεθαίνει πριν από τη γέννηση. Πολλά παιδιά που γεννιούνται με τρισωμία 18 πεθαίνουν μέσα σε λίγες ημέρες και πάνω από το 90% πεθαίνουν μέσα σε ένα χρόνο.

Οι δικηγόροι της πολιτείας υποστήριξαν ότι η κατάσταση της Κοξ, όπως περιγράφεται στα δικαστικά έγγραφα, δεν ήταν αρκετά σοβαρή ώστε να πληροί το πρότυπο ιατρικής εξαίρεσης της πολιτείας και ότι η δικαστής θα άλλαζε ουσιαστικά το νόμο αν χορηγούσε την προσωρινή περιοριστική εντολή.

Η γυναικολόγος της Κοξ, η Δρ Ντάμλα Καρσάν, έχει προηγουμένως δηλώσει ότι η πελάτισσά της εμπίπτει στη νομική εξαίρεση από την απαγόρευση των αμβλώσεων, αλλά δεν μπορούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες της χωρίς δικαστική εντολή επειδή «δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την απώλεια της ιατρικής της άδειας, ισόβια κάθειρξη και τεράστιο πρόστιμο», αν η άποψή της δε γινόταν αποδεκτή από τα δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι του 2022 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την απόφαση «Roe v. Wade», που εγγυόταν για μισό αιώνα το δικαίωμα των Αμερικανίδων να διακόπτουν την κύησή τους.

Πλέον, η πολιτεία επιτρέπει τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα, εάν μια γυναίκα αντιμετωπίζει «επείγουσα ιατρική κατάσταση», η οποία ορίζεται στο νόμο ως «απειλητική για τη ζωή φυσική κατάσταση που επιδεινώνεται, προκαλείται ή προκύπτει από την εγκυμοσύνη και η οποία, όπως πιστοποιείται από γιατρό, θέτει τη γυναίκα σε κίνδυνο θανάτου ή σε σοβαρό κίνδυνο σημαντικής εξασθένησης μιας σημαντικής σωματικής λειτουργίας, εκτός εάν πραγματοποιηθεί άμβλωση».

«Δεν θέλω να συνεχιστεί ο πόνος και η ταλαιπωρία από αυτή την εγκυμοσύνη. Δεν θέλω να υποβάλλω το σώμα μου στους κινδύνους που συνεπάγεται η συνέχιση αυτής της εγκυμοσύνης», λέει η Κοξ σε δήλωση που εξέδωσε το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα, το οποίο κατέθεσε την αγωγή στην κομητεία Τράβις.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή