ΗΠΑ: Eπιχειρηματίας ανακαλεί δωρεά 100 εκατ. δολαρίων σε πανεπιστήμιο λόγω αντισημιτισμού

ΗΠΑ: Eπιχειρηματίας ανακαλεί δωρεά 100 εκατ. δολαρίων σε πανεπιστήμιο λόγω αντισημιτισμού

Επιτροπή του Κογκρέσου ξεκίνησε έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η παρενόχληση των Εβραίων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Επιχειρηματίας αποσύρει μια δωρεά ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια μετά από μια αμφιλεγόμενη κατάθεση της προέδρου της σχολής στο Κογκρέσο για το θέμα του αντισημιτισμού.

Ο Ρος Στίβενς, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Stone Ridge Holdings Group, μιας εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ενημέρωσε το πανεπιστήμιο με επιστολή του ότι θα ανακαλέσει δωρεά 100 εκατομμύρια δολάρια μετοχών, αν δεν αντικατασταθεί η πρόεδρος του. 

Ο Στίβενς, απόφοιτος του Πενσυλβάνια το 1991, δώρισε το 2017 μετοχές αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση του Stevens Center for Innovation in Finance στη Σχολή Wharton του πανεπιστημίου.

Μια επιτροπή του Κογκρέσου ξεκίνησε έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η παρενόχληση των Εβραίων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Στην εν λόγω κατάθεση, που έγινε το απόγευμα της Τρίτης, οι τρεις γυναίκες επικεφαλής των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κλήθηκαν να απαντήσουν στην Επιτροπή της Βουλής για την παιδεία, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν προκειμένου να καταπολεμήσουν τον αντισημιτισμό στα πανεπιστήμιά τους μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Οι τρεις γυναίκες επικρίθηκαν σφόδρα από βουλευτές, φοιτητές και αποφοίτους των πανεπιστημίων επειδή αρνήθηκαν να απαντήσουν κατά πόσον η έκκληση για γενοκτονία των Εβραίων αντίκειται στην πολιτική των σχολών τους. Η μονότονη απάντησή τους ήταν πως ενδεχόμενοι περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης θα παραβίαζαν τους εσωτερικούς κανονισμούς περί αμεροληψίας. «Είναι μια απόφαση που εξαρτάται από τα συμφραζόμενα», δήλωσε η πρόεδρος του UPenn Ελίζαμπεθ Μαγκίλ. «Οταν ο λόγος μετατρέπεται σε πράξη, τότε υπάρχει πράγματι λόγος για να παρέμβουμε», εξήγησε.

Ενοχλημένη η Νεοϋορκέζα βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Ελίζ Στεφανίκ, η οποία της έθεσε αρχικά την ερώτηση, απάντησε: «Η προτροπή για γενοκτονία των Εβραίων εξαρτάται από το πλαίσιο; Αυτό δεν είναι εκφοβισμός; Αυτή είναι η πιο εύκολη ερώτηση. Μπορείτε να απαντήσετε “ναι”, κ. Μαγκίλ».

Το περιστατικό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με τις υπογραφές φοιτητών και δωρητών του UPenn που ζητούσαν την απόλυση της Ελίζαμπεθ Μαγκίλ να φτάνουν τις 4.500 μέσα σε λίγες ώρες.

Ωστόσο, την επομένη της κατάθεσης, η Μαγκίλ εμφανίστηκε μετανιωμένη. Σε βίντεο που έδωσε η ίδια στη δημοσιότητα είπε σε ήπιο τόνο πως έσφαλε επιχειρώντας μια τόσο νομικίστικη προσέγγιση στο ζήτημα. «Δεν εστίασα –όπως θα όφειλα– στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι μια σθεναρή στάση κατά των εκκλήσεων για γενοκτονία των Εβραίων είναι μια δήλωση ενάντια στις πιο βίαιες πράξεις που μπορεί να διαπράξει ένα ανθρώπινο ον».

Mε πληροφορίες από BBC, Wall Street Journal

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT