ΗΠΑ: Χάνουν χορηγούς τα μεγάλα κολέγια

ΗΠΑ: Χάνουν χορηγούς τα μεγάλα κολέγια

Επικρίσεις σε Χάρβαρντ, ΜΙΤ και Πεν για τη διαχείριση του αντισημιτισμού, με πολλούς να αποσύρουν δωρεές και να ζητούν παραιτήσεις

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απειλές από δωρητές και εκκλήσεις για παραίτηση των προέδρων δέχθηκαν την Πέμπτη τα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ, ΜΙΤ και Πεν (Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια) μετά την κατάθεση των προέδρων τους ενώπιον του Κογκρέσου για τη διαχείριση κρουσμάτων αντισημιτισμού στα ιδρύματά τους. Στο Πεν, οι επίτροποι του πανεπιστημίου συζήτησαν το μέλλον της προέδρου του, Ελίζαμπεθ Μαγκίλ, η κατάθεση της οποίας την Τρίτη προκάλεσε σάλο όταν απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση αν θα τιμωρούσε φοιτητές που καλούν σε γενοκτονία κατά των Εβραίων.

Οι απαντήσεις της, καθώς και ανάλογα σχόλια από την πρόεδρο του Χάρβαρντ, Κλοντίν Γκέι και την ομόλογό της του ΜΙΤ, Σάλι Κόρνμπλαθ στις καταθέσεις τους, οδήγησαν σε κατηγορίες ότι δεν κάνουν αρκετά για να προστατεύσουν τους φοιτητές τους. Και οι τρεις δήλωσαν ότι έχουν λάβει μέτρα κατά του αντισημιτισμού, ενώ οι επικριτές τους επιμένουν ότι όχι μόνο δεν έπραξαν όσα έπρεπε, αλλά συνεχίζουν να υποθάλπουν τον αντισημιτισμό στα ιδρύματά τους.

Ερευνα από τη Βουλή

Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων εγκαινίασε έρευνα για τα τρία ιδρύματα και για την αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν τον «αχαλίνωτο» αντισημιτισμό στα πανεπιστήμια μετά την επίθεση της Χαμάς. Η Ρεπουμπλικανή Βιρτζίνια Φοξ, πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, είπε ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί στο «εκπαιδευτικό περιβάλλον» σε Χάρβαρντ, ΜΙΤ και Πεν, ενώ προειδοποίησε ότι δεν θα διστάσει να κλητεύσει μάρτυρες για ένορκες καταθέσεις. Η Δημοκρατική γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Κίρστεν Γκίλιμπραντ κάλεσε και τις τρεις προέδρους να παραιτηθούν.

Ο σύζυγος της αντιπρόεδρου Κάμαλα Χάρις, Νταγκ Εμχοφ, που είναι Εβραίος, κατήγγειλε τις προέδρους των τριών ιδρυμάτων, λέγοντας ότι η έλλειψη «ηθικής διαύγειας» από μέρους τους υπήρξε απαράδεκτη.

Πιέσεις δέχεται η πρόεδρος του Πεν και από το εσωτερικό του ιδρύματος. Το συμβούλιο της οικονομικής σχολής Ουόρτον του Πεν έγραψε αυτή την εβδομάδα στη Μαγκίλ λέγοντας ότι «το πανεπιστήμιο χρειάζεται αμέσως νέα ηγεσία». Ο διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων Ρος Στίβενς ανακοίνωσε ότι αποσύρει δωρεά 100 εκατ. δολαρίων προς το Πεν για τη χρηματοδότηση Κέντρου Καινοτομίας. «Εφόσον δεν σημειωθεί αλλαγή ηγεσίας και αξιών στο Πεν στο προσεχές μέλλον, αποσύρω τη δωρεά μου», έγραψε ο Στίβενς σε email με αποδέκτες συνεργάτες του, ανακοινώνοντας την απόφασή του.

Κατά τη διάρκεια επείγουσας τηλεφωνικής σύσκεψης την Πέμπτη μεταξύ του συμβουλίου επιτρόπων του Πεν και της Μαγκίλ, το θέμα της καθαίρεσης της προέδρου δεν ετέθη, καθώς η Μαγκίλ είχε ζητήσει συγγνώμη νωρίτερα για την κατάθεσή της. Αντίθετα, οι επίτροποι πίεσαν την πρόεδρο να θέσει δημόσια τις αξίες του ιδρύματος με μεγαλύτερη σαφήνεια.

Ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια, Τζος Σαπίρο, μέλος –χωρίς δικαίωμα ψήφου– του συμβουλίου του Πεν, είπε το βράδυ της Πέμπτης: «Περιμένω να έχουμε νέα σύσκεψη τις ερχόμενες ημέρες και περιμένω να σκεφτούν πολύ σοβαρά αν η κατάθεση της Μαγκίλ αντικατοπτρίζει τις αξίες του πανεπιστημίου. Οι Εβραίοι φοιτητές λένε ότι δεν αισθάνονται να έχουν τη στήριξη της διοίκησης του ιδρύματος. Κάποιοι είπαν ότι δεν έχουν καν την υποστήριξη των καθηγητών τους».

Στο ΜΙΤ, η διοικούσα επιτροπή επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο της προέδρου, Σάλι Κόρνμπλαθ. Στο Χάρβαρντ, η δρ Γκέι εξέδωσε διευκρινιστική δήλωση, καταδικάζοντας χωρίς περιστροφές κάθε κάλεσμα σε βία ή γενοκτονία εναντίον της εβραϊκής κοινότητας. Ο ραββίνος Ντέιβιντ Βόλπε, όμως, είπε ότι το πρόβλημα στο Χάρβαρντ έχει βαθιές ρίζες, για να παραιτηθεί την Πέμπτη από τη συμβουλευτική επιτροπή του πανεπιστημίου για τον αντισημιτισμό, που σχηματίσθηκε μετά την επίθεση της Χαμάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT