Ισπανία: Θερμοκρασίες-ρεκόρ τον Δεκέμβριο – Ανησυχία για τη χειμερινή σεζόν

Ισπανία: Θερμοκρασίες-ρεκόρ τον Δεκέμβριο – Ανησυχία για τη χειμερινή σεζόν

H ασυνήθιστη για την εποχή ζέστη, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για λιγοστές βροχοπτώσεις μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, προαναγγέλλει μια «όχι πολύ καλή» χιονοδρομική σεζόν

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν τους 30 βαθμούς Κελσίου «άγγιξε» ο υδράργυρος την Τρίτη στη νότια Ισπανία, «σπάζοντας» το προηγούμενο ρεκόρ για τον Δεκέμβριο και καθυστερώντας την έναρξη της χιονοδρομικής σεζόν.

Ενώ η βόρεια Ευρώπη ετοιμάζεται για την άφιξη του χειμώνα, οι ελπίδες των Ισπανών για «λευκά» Χριστούγεννα μειώνονται, ύστερα από ένα καλοκαίρι που κατέγραψε τέσσερις καύσωνες, εν μέσω της θερμότερης χρονιάς που έχει σημειωθεί ποτέ.

Η θερμή μάζα αέρα που οδήγησε στην τελευταία άνοδο της θερμοκρασίας στην Ιβηρική, «είναι μία από τις θερμότερες που έχουν περάσει ποτέ πάνω από την Ισπανία τέτοια εποχή», δήλωσε ο Ρούμπεν ντελ Κάμπο, εκπρόσωπος της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (AEMET).

Οπως ανέφερε, πόλεις στη μεσογειακή ακτή, όπως η Βαλένθια, κατέγραψαν θερμοκρασίες τουλάχιστον 27 βαθμών Κελσίου, δύο βαθμούς πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ, για τον τελευταίο μήνα του έτους.

«Οχι πολύ καλή» σεζόν για τα χειμερινά σπορ

Σύμφωνα με τον Ντελ Κάμπο, η ασυνήθιστη για την εποχή ζέστη, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για λιγοστές βροχοπτώσεις μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, προαναγγέλλει μια «όχι πολύ καλή» σεζόν για τα χειμερινά σπορ που εξαρτώνται από το άφθονο χιόνι, το οποίο, όταν λιώσει, αποτελεί επίσης κρίσιμο υδάτινο πόρο για τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι πιθανό να ανακοπούν μετά την Τετάρτη, καθώς η AEMET προβλέπει ότι ψυχρότερα ρεύματα αέρα από υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη θα οδηγήσουν τη θερμοκρασία σε πιο φυσιολογικές για την εποχή τιμές.

Η έλλειψη χιονιού προκάλεσε παράπονα επισκεπτών, στο δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο Ναβασεράντα, έξω από τη Μαδρίτη.

«Είναι τρομακτικό συναίσθημα, αυτό θα έπρεπε πραγματικά να είναι καλυμμένο με χιόνι ή πάγο, αλλά αντ′ αυτού είναι πράσινο. Καταπράσινο, για αυτή την εποχή του χρόνου», δήλωσε στο Reuters η Τάνια, μια 32χρονη θαλάσσια βιολόγος.

Ο Βιθέντε Σολσόνα, ένας 66χρονος συνταξιούχος καθηγητής δήλωσε ότι στη Ναβασεράντα θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον ένα μέτρο χιόνι αυτή την εποχή. «Καταστρέφουμε με ηρεμία τα πάντα», πρόσθεσε. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει επιστροφή».

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή