Βρετανικό Μουσείο: Εναντι 125.000 δολαρίων πωλήθηκαν κλεμμένες αρχαιότητες

Βρετανικό Μουσείο: Εναντι 125.000 δολαρίων πωλήθηκαν κλεμμένες αρχαιότητες

Από τα 1.500 αντικείμενα που εκλάπησαν, μόνο περίπου 350 έχουν επιστραφεί, όλα από έναν έμπορο σπάνιων λίθων που είχε προειδοποιήσει το μουσείο από το 2021. Ο χαμένος χρυσός, οι ζημιές και οι αρχαιότητες που μάλλον «δεν είναι δυνατόν να ανακτηθούν»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις μήνες μετά την απόλυση ενός επιμελητή του Βρετανικού Μουσείου για το σκάνδαλο κλοπής και πώλησης αναρίθμητων αρχαιοτήτων, η νέα διοίκηση έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για τα χαμένα αντικείμενα.

Οι υπεύθυνοι εκτιμούν ότι περίπου 1.500 αντικείμενα εκλάπησαν ή «έχουν χαθεί με άλλο τρόπο» από τις αποθήκες του μουσείου με ελληνικά και ρωμαϊκά τεχνουργήματα, αναφέρει το τελευταίο δελτίο Τύπου. Επιπλέον 350 αντικείμενα έχουν υποστεί ζημιές και σε κάποια από αυτά, αιτία είναι η σκόπιμη αφαίρεση των χρυσών μερών τους. Αυτά τα χρυσά μέρη πιθανότατα είναι αδύνατο να ανακτηθούν, παραδέχεται το μουσείο, προσθέτοντας πως τα πολύτιμα μέταλλα ενδεχομένως έχουν ήδη πωληθεί. 

Αλλα 140 αντικείμενα που παραμένουν στην κατοχή του μουσείου «έχουν υποστεί ζημιές και φέρουν σημάδια εργαλείων».

Από τα 1.500 αντικείμενα που εκλάπησαν, μόνο περίπου 350 έχουν επιστραφεί, δήλωσε σε συνέντευξη εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου. Αλλα 300 αντικείμενα είχαν ταυτοποιηθεί, αλλά δεν ανακτήθηκαν. 

Η εκπρόσωπος του μουσείου πρόσθεσε ότι ένας έμπορος σπάνιων λίθων, ο Ιτάι Γκρέιντελ, είναι η μοναδική πηγή των ανακτημένων αντικειμένων. Το 2021, ο ίδιος άνδρας ήταν ο πρώτος που είχε προειδοποιήσει το Βρετανικό Μουσείο για τις απόπειρες, χωρίς τότε οι υπεύθυνοι να κινητοποιηθούν. 

Ο Γκρέιντελ είχε αντιληφθεί τις κλοπές, έχοντας αγοράσει κάποια αντικείμενα που στη συνέχεια συνειδητοποίησε ότι ανήκαν στη συλλογή του μουσείου. 

Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος εκτιμούν πως ο κλέφτης αποκόμισε περίπου 125.000 δολάρια, πουλώντας τεχνουργήματα μέσω πλατφορμών όπως το eBay. Κάποιες από τις πληροφορίες δεν αποκαλύφθηκαν στο κοινό, εξαιτίας της αστυνομικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Από τον Αύγουστο που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, το Βρετανικό Μουσείο ενημερώνει, κατά διαστήματα, για την εξέλιξη των ερευνών.

Τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος του μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, και ο προσωρινός διευθυντής, Μαρκ Τζόουνς, παρουσίασαν ένα πενταετές πλάνο ύψους 12 εκατομμυρίων δολαρίων για τη βελτίωση της τήρησης αρχείων στο Βρετανικό Μουσείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT