Γκιουλέρ: Επίλυση διαφορών με την Ελλάδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο

Γκιουλέρ: Επίλυση διαφορών με την Ελλάδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να διατηρήσουμε τη θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα», είπε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μια «θετική περίοδο» στις σχέσεις της Αγκυρας με την Αθήνα έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης όπου συζητείται ο προϋπολογισμός για το 2024. 

«Οπως γνωρίζετε και εσείς, βιώνουμε μια θετική περίοδο στις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των επισκέψεων και των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν μετά τη μεγάλη σεισμική καταστροφή που συνέβη στη χώρα μας. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να διατηρήσουμε αυτήν τη θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα μέσω συνομιλιών και συναντήσεων σε ανώτατο επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός της γειτονικής χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γκιουλέρ τόνισε ότι «στόχος μας είναι να επιλύσουμε τα προβλήματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και στο πνεύμα της Συμμαχίας. Παράλληλα, δηλώνουμε πάντοτε ότι δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να θέσουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας δικαιώματα και συμφέροντα ενόσω προσπαθούμε να βρούμε μια ειρηνική λύση». 

«Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση το γεγονός ότι βρήκε ανταπόκριση η εποικοδομητική στάση που επιδείξαμε κατά τις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε με τους συνομιλητές μας στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου μας στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών, στοχεύουμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και της θετικής ατζέντας», σημείωσε. 

«Προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού»

Οσον αφορά την Κύπρο, ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι «η μοναδική και οριστική λύση είναι να ενεργήσουμε με το δεδομένο ότι υπάρχουν πλέον δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στο νησί». 

«Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, με τρόπο που να εγγυάται τα νόμιμα συμφέροντα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού. Σε αυτό το πλαίσιο, η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού είναι απαραίτητη προϋπόθεση», είπε ο Γκιουλέρ και πρόσθεσε:

«Καλούμε τους συνομιλητές μας να αφήσουν στην άκρη το ξεπερασμένο status quo και τις προκλητικές συζητήσεις και να προσεγγίσουν το θέμα με λογική και με τρόπο που να βγάζει νόημα, σύμφωνα με την ιστορική και την παρούσα πραγματικότητα. Στο θέμα αυτό, που αποτελεί μια εθνική μας υπόθεση, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα νόμιμα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία του νησιού σύμφωνα με τις Συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT