Πρωινοί τύποι λόγω γονιδίων

Πρωινοί τύποι λόγω γονιδίων

Ευθύνεται το γενετικό υλικό των Νεάντερταλ που μεταδόθηκε στον σύγχρονο άνθρωπο, σύμφωνα με έρευνα γενετιστών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωινοί τύποι ήταν οι Νεάντερταλ, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, με όσους προτιμούν να σηκώνονται νωρίς το πρωί να εκτιμάται ότι κληρονόμησαν τα γονίδια του μακρινού προγόνου του ανθρώπου. Η νέα μελέτη συνέκρινε γενετικό υλικό σύγχρονων ανθρώπων με DNA που εξασφαλίσθηκε από απολιθώματα Νεάντερταλ. Ο πρωτάνθρωπος αυτός διέθετε την ίδια γενετική παραλλαγή που εμφανίζουν όσοι δηλώνουν πρωινοί τύποι.

Μετά τη δεκαετία του 1990, η μελέτη του γονιδιώματος του Νεάντερταλ αποκάλυψε την αλληλένδετη ιστορία των δύο ανθρώπινων ειδών. Πριν από περίπου 700.000 χρόνια, το γενεαλογικό μας δέντρο χωρίστηκε, πιθανότατα στην Αφρική. Ενώ οι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου παρέμειναν στην αφρικανική ήπειρο, οι Νεάντερταλ μετανάστευσαν στην Ευρασία. Πριν από 400.000 χρόνια, οι δύο πληθυσμοί χωρίστηκαν και πάλι. Τα ανθρωποειδή που εξαπλώθηκαν δυτικά έγιναν οι Νεάντερταλ, ενώ τα ξαδέλφια τους στα ανατολικά εξελίχθηκαν στους ανθρώπους του Ντενίσοφ.

Οι δύο ομάδες έζησαν για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, κυνηγώντας και συλλέγοντας βρώσιμα φυτά, προτού τα ίχνη τους εξαφανιστούν από τα απολιθώματα πριν από 40.000 χρόνια. Μέχρι τότε, ο σύγχρονος άνθρωπος είχε εξαπλωθεί πέρα από την Αφρική, ζευγαρώνοντας ενίοτε με Νεάντερταλ ή ανθρώπους του Ντενίσοφ. Κομμάτια του DNA τους βρίσκονται σήμερα σε κάθε άνθρωπο στη Γη.

Οι έρευνες του γενετιστή Τζον Κάπρα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και άλλων συναδέλφων του υπέθεσαν ότι κάποια από τα γονίδια αυτά μεταδόθηκαν σε εμάς καθώς προσέφεραν πλεονέκτημα για την επιβίωση. Γονίδια ανοσίας, που κληρονόμησαν οι πρόγονοί μας από τους Νεάντερταλ ή τους ανθρώπους του Ντενίσοφ ίσως να τους προστάτευσαν από νέα παθογόνα στις μετακινήσεις τους.

Ο δρ Κάπρα και οι συνάδελφοί του εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι ορισμένα από τα γονίδια των Νεάντερταλ και των ανθρώπων του Ντενίσοφ, που έγιναν κοινά στις ερχόμενες γενιές, σχετίζονταν με τον ύπνο και ρύθμιζαν τον καθημερινό ρυθμό των εξαφανισμένων πια ανθρωποειδών. Προκειμένου να μελετήσει τον κιρκαδικό ρυθμό των Νεάντερταλ και ανθρώπων του Ντενίσοφ, ο δρ Κάπρα εξέτασε 246 γονίδια, τα οποία ρυθμίζουν το ανθρώπινο ρολόι και συνέκρινε τα έκδοχά τους. Η έρευνα έδειξε ότι 1.000 μεταλλάξεις, που εμφανίζονται στον σύγχρονο άνθρωπο και στον Νεάντερταλ και τον Ντενίσοφ, παίζουν κρίσιμο ρόλο στον ύπνο.

Η γεωγραφία ίσως να εξηγεί γιατί τα εξαφανισμένα ανθρωποειδή ξυπνούσαν νωρίς. Οι πρωτάνθρωποι ζούσαν στην Αφρική, σχετικά κοντά στον Ισημερινό και τη μόνιμη ισημερία του. Οι Νεάντερταλ και οι Ντενίσοφ μετακινήθηκαν βόρεια και ο κιρκαδικός ρυθμός τους προσαρμόσθηκε ύστερα από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια στις μεγάλες θερινές ημέρες και τις μακριές χειμερινές νύχτες.

Προσαρμογή στο κλίμα

Οταν ο σύγχρονος άνθρωπος εξαπλώθηκε πέρα από την Αφρική, αναγκάσθηκε και αυτός να προσαρμοσθεί στις νέες κλιματικές συνθήκες. Αφού ζευγάρωσε με τους Νεάντερταλ ή και τους ανθρώπους του Ντενίσοφ, κάποιοι απόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου κληρονόμησαν γονίδια, καταλληλότερα για τη νέα τους κατοικία.

Ο γενετιστής Μίκαελ Ντάνεμαν του Πανεπιστημίου του Ταρτού στην Εσθονία, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, λέει ότι ένας τρόπος να επιβεβαιωθεί η θεωρία του δρος Κάπρα θα ήταν να κατασκευάσει ανθρώπινα κύτταρα διαφόρων ειδών στο εργαστήριο έτσι ώστε τα γονίδιά τους να μοιάζουν όσο το δυνατόν με εκείνα των Νεάντερταλ και των ανθρώπων του Ντενίσοφ. Οι επιστήμονες θα μπορούσαν τότε να αναπτύξουν συστάδες κυττάρων και να τα παρακολουθήσουν στον ημερήσιο κύκλο τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή