Σύμφωνο μη επίθεσης μεταξύ Βενεζουέλας και Γουιάνας για την Εσεκίμπο

Σύμφωνο μη επίθεσης μεταξύ Βενεζουέλας και Γουιάνας για την Εσεκίμπο

Η Γουιάνα και η Βενεζουέλα συμφώνησαν να «μη χρησιμοποιήσουν βία η μία εναντίον της άλλης»

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γουιάνα και η Βενεζουέλα συμφώνησαν να «μη χρησιμοποιήσουν βία η μία εναντίον της άλλης», αναφέρει κοινή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη, μετά τη συνάντηση των αρχηγών των δύο κρατών, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση εξαιτίας της διαφοράς τους για την Εσεκίμπο.

Πρόκειται για μια περιοχή με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου που διεκδικούν και οι δύο.

«Η Γουιάνα και η Βενεζουέλα συμφωνούν ότι δεν θα απειλήσουν ούτε θα χρησιμοποιήσουν βία η μία εναντίον της άλλης» και οι διαφορές τους θα επιλυθούν «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι της Γουιάνας Ιρφάν Αλί και της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, στον Αγιο Βικέντιο και στις Γρεναδίνες, στην Καραϊβική.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις 11 μέρες νωρίτερα, στις 3 Δεκεμβρίου, τέθηκε μέσω δημοψηφίσματος ερώτημα στους πολίτες της Βενεζουέλας για το αν πρέπει να προσαρτηθεί η Εσεκίμπο, και το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε ήταν 95% υπέρ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τότε ο επικεφαλής της εθνικής εκλογικής Αρχής, περισσότεροι από 10 εκατομμύρια πολίτες πήγαν στις κάλπες και υπερψήφισαν κατά τα 19/20 τη μονομερή προσάρτηση της πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής.

Στις 23 Αυγούστου 1939 οι υπουργοί Εξωτερικών της ναζιστικής Γερμανίας και της Σοβιετικής Ενωσης, Γιόαχιμ φον Ρίμπεντροπ και Βιάτσεσλαφ Μολότοφ, υπέγραψαν ένα αντίστοιχο σύμφωνο μη επίθεσης. Λιγότερο από δύο χρόνια μετά το Γ΄ Ράιχ και η ΕΣΣΔ ενεπλάκησαν στην πιο αιματηρή πολεμική σύρραξη στην ανθρώπινη Ιστορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή