Πρίγκιπας Χάρι: Κέρδισε τη δικαστική διαμάχη με τη Mirror

Πρίγκιπας Χάρι: Κέρδισε τη δικαστική διαμάχη με τη Mirror

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο πρίγκιπας Χάρι θα λάβει αποζημίωση 140.600 λιρών καθώς το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι διευθυντές των εφημερίδων του ομίλου MGN «έκαναν τα στραβά μάτια και απέκρυψαν» την παράνομη συλλογή πληροφοριών για την ιδιωτική του ζωή

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρίγκιπας Χάρι κέρδισε τη δικαστική διαμάχη με την Daily Mirror που αφορούσε την υπόθεση χακαρίσματος του τηλεφώνου του και πειρατείας των ηχητικών μηνυμάτων του, με την εν λόγω δικαστική απόφαση να αποτελεί τομή για τα ΜΜΕ στη Βρετανία.

Οπως αναφέρει το Time, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο πρίγκιπας Χάρι θα λάβει αποζημίωση 140.600 λιρών (179.763 δολάρια), καθώς το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι διευθυντές των εφημερίδων του ομίλου MGN «έκαναν τα στραβά μάτια και απέκρυψαν» την παράνομη συλλογή πληροφοριών για την ιδιωτική του ζωή. Η αποζημίωση αφορά 15 από τα συνολικά 33 άρθρα της Mirror για τα οποία ο Χάρι είχε νομικές αξιώσεις. 

Κατά τη διάρκεια των επτά εβδομάδων που διήρκεσε η δίκη, ο δούκας του Σάσεξ υποστήριξε ότι είχε στοχοποιηθεί από τον εκδότη της εφημερίδας Mirror για χρόνια, ενώ τον κατηγόρησε για χακάρισμα τηλεφώνων και έκνομες ενέργειες που είχαν στόχο να προσβάλουν την ιδιωτική του ζωή.

Ο Χάρι έγινε το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας έπειτα από 130 χρόνια που εμφανίστηκε ως μάρτυρας σε δίκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεκάδες ειδήσεις που αφορούσαν τη σχέση του με την Τσέλσι Ντέιβι και την οικογένειά του, καθώς και πτυχές της στρατιωτικής του θητείας και αναφορές περί χρήσης ναρκωτικών – δημοσιεύτηκαν στα μέσα Daily Mirror, Sunday Mirror και People μεταξύ του 1995 και 2011, αφού πρώτα είχαν αντληθεί με παράνομο τρόπο.

Στο πλαίσιο της δίκης ήρθαν στο φως οι μέθοδοι με τις οποίες βρετανικά ταμπλόιντ αποκτούσαν πρόσβαση σε πληροφορίες. Οι δικηγόροι του Χάρι υποστήριξαν ότι κορυφαίοι συντάκτες και στελέχη της Mirror Group Newspapers Ltd (MGN) γνώριζαν για την τέλεση των αδικημάτων, με την MGN να απαντά πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Σύμφωνα με τον Χάρι, οι βρετανικές εφημερίδες τον είχαν βάλει με παράνομα μέσα στο στόχαστρο στη διάρκεια όλης του της ζωής και περιέγραψε στη διάρκεια της δίκης το πώς ο Τύπος «κατέστρεψε τις σχέσεις του» και του προκάλεσε «συμπτώματα κατάθλιψης και παράνοιας».

Ο Χάρι επέμενε ότι υπήρχαν «αδιάψευστα στοιχεία» ότι στοχοποιήθηκε παράνομα από τους δημοσιογράφους της Mirror και υπογράμμιζε σε κάθε τόνο ότι, αν έχανε τη δικαστική διαμάχη, θα ένιωθε αδικημένος.  

Από την πλευρά της, η MGN παραδέχτηκε ότι ο Χάρι είχε πέσει σε μία περίπτωση θύμα παράνομης συλλογής πληροφοριών, υποστηρίζοντας, όμως, ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση το ποσό της αποζημίωσης δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τις 500 λίρες. Συγκεκριμένα, ο εκδότης παραδέχτηκε ότι δημοσιογράφος του People είχε πληρώσει 75 δολάρια σε έναν ιδιωτικό ερευνητή για να λάβει παράνομα πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη του Χάρι σε VIP νυχτερινό κέντρο του Λονδίνου το 2004, τόνισε όμως ότι το μικρό ποσό υποδηλώνει ότι οι έρευνες ήταν περιορισμένες.

Ο δικηγόρος της Mirror σημείωσε ότι η εφημερίδα είχε πράγματι καταβάλει αποζημιώσεις για παρόμοιες υποθέσεις στη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, αλλά υποστήριξε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία πως οι δημοσιογράφοι της είχαν βάλει στο στόχαστρο το τηλέφωνο του Χάρι. Υποστήριξε, επίσης, ότι πολλά από τα ρεπορτάζ που είχαν γραφτεί για τον δούκα του Σάσεξ είχαν νόμιμες πηγές.

Μετά την απόφαση, ο όμιλος της Daily Mirror «ζήτησε ανεπιφύλακτα συγγνώμη». «Καλωσορίζουμε τη σημερινή ετυμηγορία που δίνει στην επιχείρηση την απαραίτητη σαφήνεια για να αφήσει πίσω της γεγονότα που είχαν λάβει χώρα πριν από πολλά χρόνια» δήλωσε εκπρόσωπος του ομίλου Mirror Group Newspapers (MGN), που εκδίδει τις Daily Mirror, Sunday Mirror και Sunday People.

Ο πρίγκιπας Χάρι εξέφρασε την ικανοποίησή του, μέσω του δικηγόρου του, για την καταδίκη της Mirror και υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό του στη δικαιοσύνη έναντι του Τύπου.

«Η ετυμηγορία που εκδόθηκε σήμερα με δικαιώνει και μου εμπνέει εμπιστοσύνη», δήλωσε εξ ονόματος του δούκα του Σάσεξ ο δικηγόρος του Ντέιβιντ Σέρμπορν. «Η αποστολή συνεχίζεται», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Guardian, AFP, Reuters και TIME

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή