Ιράν: «Παρέλυσαν» τα πρατήρια καυσίμων έπειτα από φερόμενη επίθεση Ισραηλινών χάκερ

Ιράν: «Παρέλυσαν» τα πρατήρια καυσίμων έπειτα από φερόμενη επίθεση Ισραηλινών χάκερ

Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου δήλωσε ότι «η εξωτερική παρέμβαση αποτελεί πιθανή αιτία» για την παράλυση των υπηρεσιών πρατηρίων καυσίμων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομάδα χάκερ που το Ιράν κατηγορεί ότι έχει διασυνδέσεις με το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι πραγματοποίησε κυβερνοεπιθέσεις που παρέλυσαν τις υπηρεσίες σε πρατήρια καυσίμων σε όλο το Ιράν τη Δευτέρα, μετέδωσαν η ιρανική κρατική τηλεόραση και ισραηλινά τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας Τζαβάντ Οουτζι είχε δηλώσει νωρίτερα στην ιρανική κρατική τηλεόραση ότι οι εν λόγω υπηρεσίες είχαν διακοπεί περίπου στο 70% των πρατηρίων καυσίμων του Ιράν και ότι η εξωτερική παρέμβαση αποτελεί πιθανή αιτία.

Το δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης του Ιράν ανέφερε ότι η ομάδα Predatory Sparrow υποστήριξε ότι βρίσκεται πίσω από τη διακοπή. Ισραηλινά τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επίσης τον ισχυρισμό αυτό.

Predatory Sparrow: Δεν πλήξαμε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης

«Η κυβερνοεπίθεση πραγματοποιήθηκε με ελεγχόμενο τρόπο για να αποφευχθεί πιθανή ζημία στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης», ανέφερε η Predatory Sparrow στην ανακοίνωσή της σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας του Ιράν, η οποία είναι υπεύθυνη για την κυβερνοασφάλεια της χώρας, δήλωσε ότι εξακολουθεί να εξετάζει όλες τις πιθανές αιτίες για την αναστάτωση, καθώς διεξάγει έρευνα.

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης πρόσθεσαν ότι η εν λόγω ομάδα χάκερ είχε στο παρελθόν κάνει λόγο για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ιρανικών πρατηρίων καυσίμων, σιδηροδρομικών δικτύων και εργοστασίων χάλυβα.

Είχε ξανασυμβεί το 2021

Παρόμοιο περιστατικό πλήγματος σε πρατήρια καυσίμων είχε σημειωθεί το 2021. Και τότε, επίθεση χάκερ είχε διακόψει την πώληση καυσίμων στο Ιράν, προκαλώντας μεγάλες ουρές στα πρατήρια σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Ιράν είχε κατηγορήσει το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις.

Σήμερα Δευτέρα, πολλά πρατήρια καυσίμων αναγκάστηκαν να λειτουργήσουν χειροκίνητα, ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Τουλάχιστον το 30% των βενζινάδικων λειτουργεί, με τα υπόλοιπα να επιλύουν σταδιακά τη διακοπή των υπηρεσιών», δήλωσε ο Οούτζι.

Ο Ρεζά Ναβάρ, εκπρόσωπος της ένωσης πρατηριούχων του Ιράν, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Fars ότι πίσω από τη διακοπή κρύβεται πρόβλημα λογισμικού.

«Πρόβλημα λογισμικού με το σύστημα καυσίμων έχει επιβεβαιωθεί σε κάποια πρατήρια σε ολόκληρη τη χώρα και οι ειδικοί επιδιορθώνουν επί του παρόντος το ζήτημα», δήλωσε ο Ναβάρ.

Ο Ναβάρ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα εφοδιασμού, αλλά κάλεσε τους οδηγούς να μην πηγαίνουν στα πρατήρια καυσίμων.

Ιράν: Δεν συνδέεται με τις αυξήσεις στις τιμές

Το υπουργείο Πετρελαίου ανακοίνωσε νωρίτερα στην κρατική τηλεόραση ότι η διακοπή δεν συνδέεται με τα σχέδια αύξησης της τιμής των καυσίμων, πολιτική που προκάλεσε εκτεταμένες διαδηλώσεις το 2019 και οδήγησε σε βίαιη καταστολή.

Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι τα πρατήρια καυσίμων προσπαθούν να παρέχουν καύσιμα χειροκίνητα και ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι με επτά ώρες για να επιλυθούν τα προβλήματα.

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη σχολιάσει την κυβερνοεπίθεση στο Ιράν.

Απόπειρα κυβερνοεπίθεσης σε νοσοκομείο στο Ισραήλ

Η Υπηρεσία Κυβερνοχώρου του Ισραήλ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ βρίσκονταν πίσω από απόπειρα κυβερνοεπίθεσης σε νοσοκομείο στο βόρειο Ισραήλ πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

Τόνισε ότι η επίθεση αποτράπηκε, ωστόσο, ανέφερε ότι οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση σε «κάποιες από τις ευαίσθητες πληροφορίες που ήταν αποθηκευμένες στα πληροφοριακά συστήματα του νοσοκομείου».

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT