«Αυτό το σίκουελ του “Αρχοντα των Δαχτυλιδιών” πρέπει να καταστραφεί» – Δικαστική νίκη για το Ιδρυμα Τόλκιν

«Αυτό το σίκουελ του “Αρχοντα των Δαχτυλιδιών” πρέπει να καταστραφεί» – Δικαστική νίκη για το Ιδρυμα Τόλκιν

Συγγραφέας ο οποίος είχε μηνυθεί για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων καλείται να πληρώσει αποζημίωση και να καταστρέψει όλα τα αντίτυπα του βιβλίου του.

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συγγραφέας μιας άτυπης λογοτεχνικής συνέχειας της εμβληματικής σειράς βιβλίων του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» υποχρεούται, κατόπιν δικαστικής απόφασης, να καταστρέψει όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά αντίγραφα του έργου του και να πληρώσει περισσότερα από 130.000 δολάρια σε νομικά έξοδα.

Ο λόγος για τον Αμερικανό συγγραφέα Demetrious Polychron, ο οποίος είχε μηνυθεί για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων της κληρονομιάς του συγγραφέα Τζ. Ρ. Τόλκιν, αφού πρώτα ο ίδιος είχε εκδηλώσει νομικές αξιώσεις. 

Ο Polychron είχε ισχυριστεί τον Απρίλιο ότι η τηλεοπτική σειρά της Amazon «The Rings Of Power» –που διαδραματίζεται χιλιάδες χρόνια πριν από τη δράση του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών»– παραβίαζε τα πνευματικά δικαιώματα του δικού του βιβλίου, «The Fellowship of the King».

Τελικά, όμως, όχι απλώς δεν δικαιώθηκε, αλλά περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ απεφάνθη ότι το μυθιστόρημα του ίδιου του Polychron είχε παραβιάσει τα πνευματικά δικαιώματα.

Το Ιδρυμα Τόλκιν, το νομικό όργανο που διαχειρίζεται την περιουσία του Άγγλου συγγραφέα, εκκίνησε στη συνέχεια νομικές διαδικασίες για να μπλοκάρει το βιβλίο, το οποίο ο Polychron είχε περιγράψει ως «την τέλεια συνέχεια του “Αρχοντα των Δαχτυλιδιών”».

Το δικαστήριο εξέδωσε τελεσίδικη απόφαση, κάτι που σημαίνει ότι το «The Fellowship of the King» δεν μπορεί πλέον να διανεμηθεί και ο Polychron δεν έχει το δικαίωμα να γράψει άλλα βιβλία βασισμένα στο έργο του Τόλκιν.

Σημειώνεται επίσης ότι όλα τα αντίγραφα του βιβλίου πρέπει να καταστραφούν, όπως επισήμανε το Ιδρυμα Τόλκιν, ενώ οι εν λόγω δικαστικές αποφάσεις υποχρεώνουν τον Polychron να υπογράψει μια δήλωση που θα επιβεβαιώνει ότι συμμορφώνεται με όλα τα παραπάνω.

Ο Polychron πρέπει επίσης να καταβάλει αποζημίωση 134.000 δολαρίων προς την Amazon για να καλύψει τα έξοδα της αρχικής αγωγής του.

Με πληροφορίες από Sky News

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή