Ερντογάν: Η Ε.Ε. έχει την Τουρκία σε αναμονή για πολιτικούς λόγους

Ερντογάν: Η Ε.Ε. έχει την Τουρκία σε αναμονή για πολιτικούς λόγους

Για ενδεχόμενη πρόοδο στις διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Ουγγαρίας, με την οποία έχει καλές σχέσεις, έκανε λόγο ο Ερντογάν, επιστρέφοντας από τη Βουδαπέστη

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι η Ε.Ε. θα καθυστερήσει την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

Παράλληλα τόνισε ότι η Αγκυρα έχει κερδίσει εδώ και καιρό το δικαίωμα να ενταχθεί στην Ε.Ε. αλλά παραμένει σε αναμονή για πολιτικούς λόγους.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Ουκρανία, παρόλο που συνεχίζει να αντιμετωπίζει την εισβολή της Ρωσίας, ενώ παράλληλα ξεκινούν συνομιλίες με τη Μολδαβία.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για πακέτο οικονομικής βοήθειας 50 δισ. ευρώ προς το Κίεβο λόγω της αντίθεσης της Ουγγαρίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την κίνηση ως «νίκη» για την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Υποψήφια από το 2005 η Τουρκία

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του από την Ουγγαρία, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία, η οποία είναι υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. από το 2005, έχει κερδίσει εδώ και καιρό το δικαίωμα να ενταχθεί, αλλά έχει καθυστερήσει λόγω «πολιτικών εμποδίων».

«Το ότι τους δόθηκε καθεστώς υποψήφιας χώρας δεν σημαίνει ότι θα γίνουν μέλη της Ε.Ε. Μια διαδικασία θα ξεκινήσει μαζί τους, θα καθυστερήσουν επίσης. Καμία από αυτές τις χώρες δεν είναι Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με το γραφείο του.

«Είναι λάθος για την Τουρκία, η οποία είναι πιο έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ από κάποια κράτη μέλη, να περιμένει στην πόρτα για χρόνια λόγω πολιτικών εμποδίων», πρόσθεσε.

Ανθρώπινα δικαιώματα και Κυπριακό

Η προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ε.Ε. έχει παγώσει εδώ και χρόνια λόγω ανησυχιών για το καθεστώς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και λόγω Κυπριακού.

Η Ε.Ε. στηρίζεται στη βοήθεια της Τουρκίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, για την αντιμετώπιση του  μεταναστευτικού.

Αν και η ένταξη πιθανότατα θα αργήσει, η απόφαση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες φέρνει την Ουκρανία ένα βήμα πιο κοντά στον μακροπρόθεσμο στρατηγικό της στόχο να απελευθερωθεί από την τροχιά της Μόσχας.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το «στρατηγικό και οικονομικό» δυναμικό της Τουρκίας έχει κερδίσει εδώ και καιρό το δικαίωμα να ενταχθεί – το οποίο η Αγκυρα έχει χαρακτηρίσει ως στρατηγικό της στόχο.

Πρόσθεσε ότι ενδέχεται να σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Ουγγαρίας, με την οποία η Τουρκία έχει καλές σχέσεις.

«Η Ε.Ε. πρέπει να διορθώσει το λάθος», ανέφερε, σύμφωνα με το γραφείο του.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή