Σφράγισαν τη συμμαχία Ερντογάν – Ορμπαν

Σφράγισαν τη συμμαχία Ερντογάν – Ορμπαν

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν συμφωνίες και αντάλλαξαν δώρα στη Βουδαπέστη – Προηγήθηκε τηλεφώνημα Μπλίνκεν σε Φιντάν

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την Ουγγαρία επισκέφθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Βίκτορ Oρμπαν. H συνάντηση των δύο ηγετών έχει ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα συγκυρία καθώς και οι δύο θέτουν εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και εκφράζουν κοινές θέσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ερντογάν και Ορμπαν υπέγραψαν 16 συμφωνίες συνεργασίας και στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι «με την από κοινού πολιτική δήλωση που υπογράψαμε με τον Ορμπαν, αναβαθμίσαμε το επίπεδο της σχέσης μας σε ενισχυμένη στρατηγική εταιρική σχέση».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε στον Ερντογάν πως «προχωράτε με ένα πολύ μεγάλο σχέδιο για τον επόμενο αιώνα. Ο επόμενος αιώνας θα είναι δικός σας. Το πιστέψαμε γι’ αυτό κάναμε συμφωνίες», σημείωσε ο Βίκτορ Ορμπαν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δώρισε στον Ούγγρο πρωθυπουργό το τουρκικής κατασκευής αυτοκίνητο ΤΟGG, ενώ ο Βίκτορ Ορμπαν από την πλευρά του ανταπέδωσε κάνοντάς του δώρο ένα άλογο.

Λίγες ώρες πριν από το ταξίδι του Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί συζήτησαν το ζήτημα της Γάζας, το θέμα της πώλησης των F-16 αλλά και την ένταξη της Σουηδίας. Αναλυτές εκτιμούν πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε τις θέσεις της Ουάσιγκτον που ίσως μέσω του Ερντογάν μεταφερθούν και στον Ορμπαν.

Εν τω μεταξύ, την αντίδραση της τουρκικής αντιπολίτευσης προκαλούν τα μεγάλα επεισόδια που ξέσπασαν στη Σχολή Πεζικού στην περιοχή Τούζλα της Τουρκίας, με τον διαπληκτισμό μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλιστών σπουδαστών, τα οποία οδήγησαν στην επέμβαση των δυνάμεων της αστυνομίας και της στρατοχωροφυλακής. Σε αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης υπάρχουν αναφορές για «στασιαστές ανθυπολοχαγούς». Το τηλεοπτικό δίκτυο Sozcu TV μιλάει για ισλαμιστές αξιωματικούς που οργανώνονται όπως οι γκιουλενιστές.

Προβληματισμός στην Τουρκία για τα επεισόδια στη Σχολή Πεζικού μεταξύ κεμαλιστών και ισλαμιστών ανθυπολογαχών – Διχασμένα και τα μέσα ενημέρωσης.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Oζγκούρ Τζεϊλάν όπως και ο πρόεδρος του Κόμματος «Νίκη», Ουμίτ Οζνταγ, είχαν αποκαλύψει το γεγονός, που διέψευδε το υπουργείο Αμυνας. Ομως την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, με δηλώσεις του επιβεβαίωσε τα επεισόδια.

Στις 10 Νοεμβρίου (σ.σ. ημέρα θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ), οι σπουδαστές της Σχολής Πεζικού φόρεσαν κονκάρδες με τη φωτογραφία του Κεμάλ. Ωστόσο, ένας από αυτούς αρνήθηκε και τσαλάκωσε τη φωτογραφία του Κεμάλ, λέγοντας πως δεν εκτιμά τις πολιτικές του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, λίγα λεπτά μετά τον στήριξαν και άλλοι σπουδαστές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 100 κεμαλιστές υπολοχαγοί επιτέθηκαν σε όσους αρνήθηκαν να τιμήσουν τον Κεμάλ Ατατούρκ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια. Σύμφωνα με την ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Τζεϊλάν προς το υπουργείο Αμυνας, τα επεισόδια πήραν τεράστιες διαστάσεις, ενώ αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης μιλούν για «στασιασμό».

«Χούντα υπολοχαγών»

Η ισλαμική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak είχε αναφερθεί στο ζήτημα μιλώντας «για χούντα των υπολοχαγών». H τουρκική εφημερίδα υποστήριζε πως ήδη υπήρχαν πιέσεις προς τους θρησκευόμενους ανθυπολοχαγούς της Σχολής Πεζικού, ότι υπέστησαν επιθέσεις όσοι πήγαιναν για προσευχή και το ξέσπασμα της 10ης Νοεμβρίου «αποκάλυψε πως υπάρχει μια χούντα ανθυπολοχαγών».

Ομως ακολούθησαν κι άλλα επεισόδια. Το τηλεοπτικό δίκτυο Sozcu όμως υποστηρίζει πως υπάρχει ένα κύκλωμα ισλαμιστών εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ισχυρίζεται πως οι ισλαμιστές σπουδαστές της Σχολής Πεζικού έχουν δικό τους γκρουπ στο whats app με την ονομασία «η Αγάπη του Θεού», κάνουν αναφορά σε έναν «αγώνα» και παίρνουν εντολές από έναν ηγέτη… Το συγκεκριμένο τηλεοπτικό δίκτυο υποστηρίζει πως και οι «γκιουλενιστές (FETO) είχαν οργανωθεί στο παρελθόν με τον ίδιο τρόπο». Ο κ. Γκιουλέρ δήλωσε πως όσοι σπουδαστές ενεπλάκησαν στα επεισόδια έχουν απομακρυνθεί και θα τους επιβληθούν ποινές. Αναλυτές της γειτονικής χώρας εκφράζουν την ανησυχία τους για τα γεγονότα και το κλίμα που επικρατεί εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Οι φιλοκεμαλικές εφημερίδες μιλούν για «ισλαμικό δίκτυο στα πρότυπα των γκιουλενιστών» και τα φιλοϊσλαμικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο «για χούντα ανθυπολοχαγών εναντίον των θρησκευόμενων σπουδαστών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή