Σεργκέι Μπούμπκα: Ο «έκπτωτος ήρωας» της Ουκρανίας

Σεργκέι Μπούμπκα: Ο «έκπτωτος ήρωας» της Ουκρανίας

Από «τσάρος των αιθέρων», «κόκκινο πανί» για τους συμπατριώτες του

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σεργκέι Μπούμπκα υπήρξε, ίσως, η ο πιο εμβληματική περίπτωση αθλητή στην Ουκρανία. Γνωστός ως «τσάρος των αιθέρων» ή «ιπτάμενος Ουκρανός», ο Μπούμπκα κατέγραψε μια θρυλική πορεία στο άλμα επί κοντώ, κάνοντας πολλάκις υπερήφανη τη μετασοβιετική Ουκρανία. Σήμερα, ενώ συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην πατρίδα του, ο πάλαι ποτέ αθλητής-σύμβολο για τους Ουκρανούς φαντάζει στα μάτια πολλών συμπατριωτών του ως ένας «έκπτωτος ήρωας». 

Οπως αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ του Politico, ο Μπούμπκα έχει συνδεθεί με επιχειρηματικές δραστηριότητες που διεξάγονται στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της Ουκρανίας, την ώρα που ο ίδιος φέρεται να έχει εγκατασταθεί στο πολυτελές κρατίδιο του Μονακό.

Το Politico, επικαλούμενο μεγάλη έρευνα του ουκρανικού πρακτορείου Bihus.Info που διεξήχθη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αναφέρει ότι η εταιρεία του Μπούμπκα, «Mont Blanc», είχε επιλέξει ως έδρα της τη Ρωσία, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της έρευνας, η «Mont Blanc» φέρεται να πούλησε καύσιμα σε Ρώσους στην περιοχή του Ντονέτσκ. Επιπλέον, το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης αποκάλυψε και δημοσίευσε τρία συμβόλαια αξίας άνω των 14.000 δολαρίων. Μπορεί το χρηματικό ποσό να φαντάζει μικρό, παρ’ όλα αυτά οποιαδήποτε συναλλαγή με Ρώσους αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους Ουκρανούς.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία φαίνεται ότι διαθέτει τουλάχιστον έξι βενζινάδικα στην κατεχόμενη περιοχή του Ντονέτσκ, με τον αδελφό του Μπούμπκα, Βασίλι, να αναγράφεται ως διευθυντής της εταιρείας σε όλα τα συμβόλαια. Μετά το εν λόγω δημοσίευμα, η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας ξεκίνησε έρευνα και ο Βασίλι Μπούμπκα κατηγορήθηκε για συνεργασία με τους Ρώσους και για παροχή βοήθειας σε «τρομοκρατική οργάνωση».

Τον Σεπτέμβριο, ο Μπούμπκα απάντησε στα όσα του καταλογίζονται, αναρτώντας ένα βίντεο στο διαδίκτυο στο οποίο έλεγε: «Πάντα πολεμούσα για την Ουκρανία, όμως σήμερα έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για τη σπίλωση της φήμης μου. Εχω να βρεθώ στις κατεχόμενες περιοχές από το 2014. Δεν επισκέφθηκα τους συγγενείς μου και δεν κατάφερα να παρευρεθώ ούτε στην κηδεία της μητέρας μου φέτος. Δεν έχω καμία σχέση με καμία επιχείρηση στις περιοχές αυτές», ανέφερε. 

Οσα υποστήριξε, ωστόσο, δεν φαίνεται ότι έπεισαν τους Ουκρανούς,με  ανάμεσά τους και μερικούς από τους πιο εξέχοντες αθλητές της χώρας. «Οταν ξεκίνησε ο πόλεμος, όλοι οι αθλητές συνεργαστήκαμε και περιμέναμε τουλάχιστον μια δήλωση από τον Μπούμπκα», δηλώνει στο Politico η Γιαροσλάβα Μαχουσίχ, παγκόσμια πρωταθλήτρια στο άλμα εις ύψος.

Υστερα από τον σάλο που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ο Μπούμπκα απείλησε ότι θα προχωρήσει σε μηνύσεις εναντίον των δημοσιογράφων, κάτι που έως σήμερα δεν έχει συμβεί. Στο μεσοδιάστημα, το ίδιο μέσο δημοσίευσε ακόμη δύο συμβόλαια από τον Μάιο του 2023 που έφερναν στο φως νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες του Μπούμπκα στο Ντονέτσκ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπούμπκα ζει στο Μονακό και δίνει συχνά το «παρών» στις θέσεις VIP σε αναμετρήσεις της ποδοσφαιρικής ομάδας στο Μόντε Κάρλο. Υπενθυμίζεται ότι η AS Monaco ανήκει στον Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. 

Οπως τονίζει το δημοσίευμα του Politico, την ώρα που πολλοί εμβληματικοί Ουκρανοί αθλητές, όπως ο ποδοσφαιριστής Ολεκσάντρ Ζιντσένκο, ο παλαίμαχος Αντρέι Σεφτσένκο και οι θρυλικοί πυγμάχοι Βιτάλι και Βλαντίμιρ Κλίτσκο (ο πρώτος είναι σήμερα δήμαρχος του Κιέβου), στηρίζουν την ουκρανική άμυνα και καταδικάζουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τις ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις, οι παρεμβάσεις του Μπούμπκα κρίνονται, μάλλον, ως χλιαρές. 

Ο Μπούμπκα είχε λατρευτεί από τους Ουκρανούς τη δεκαετία του 1990 ως ο πιο σημαντικός αθλητής που αναδείχθηκε στη χώρα, ύστερα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Μόλις ολοκλήρωσε την αθλητική του καριέρα το 2001 στράφηκε στην πολιτική. Εγινε μέλος της ΔΟΕ το 2008, ενώ από το 2002 έως το 2006 υπήρξε μέλος του ουκρανικού Κοινοβουλίου.

Το 2005, αντικατέστησε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον πρώην φιλορώσο πρόεδρο της χώρας κατά την περίοδο των διαδηλώσεων που έγιναν γνωστές ως «Ευρωμαϊντάν» το 2013 και το 2014, ως επικεφαλής της Ουκρανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, θέση την οποία θα διατήρησε έως τον Νοέμβριο του 2022. 

Ο Μπούμπκα δεν κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος της ΔΟΕ το 2013, ενώ απέτυχε να ηγηθεί της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου το 2015. 

Πηγή: Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT