Ε.Ε. – Νέα συμφωνία για μεταναστευτικό: Αντιρρήσεις από Ουγγαρία και ΜΚΟ

Ε.Ε. – Νέα συμφωνία για μεταναστευτικό: Αντιρρήσεις από Ουγγαρία και ΜΚΟ

«Εχθροί» και «φίλοι» των μεταναστών αντιδρούν, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, στη νέα συμφωνία που προωθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μεταναστευτικό

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν από τη μία πλευρά, η οποία έχει κατηγορηθεί για την «αντιμεταναστευτική» της στάση, αλλά και ένα μπλοκ μη κυβερνητικών οργανώσεων που παρέχουν υπηρεσίες αρωγής σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο από την άλλη, εξέφρασαν σήμερα τη διαφωνία τους σχετικά με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι «27» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη σε βάθος μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος μετανάστευσης και ασύλου.

Αυτή η συμφωνία «θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους στη θάλασσα», αναφέρουν μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Ενώ και η Ουγγαρία, από την άλλη πλευρά, για τους δικούς της λόγους, υπογραμμίζει ότι «απορρίπτει σθεναρά» τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, αρνούμενη να συμβάλει στον αναγκαστικό μηχανισμό αλληλεγγύης ανάμεσα στις χώρες-μέλη.

«Ούτε μία ζωή δεν θα σωθεί από τη σημερινή απόφαση […] Αυτή η συμφωνία είναι μια ιστορική αποτυχία και ένας φόρος τιμής στα κόμματα της ευρωπαϊκής δεξιάς», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους περισσότερες από 15 ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων η Sea Watch και η SOS Humanity.

Η «ιστορική» όπως χαρακτηρίστηκε από την Ε.Ε., συμφωνία, που προβλέπει τη δημιουργία κέντρων κράτησης στα σύνορα και επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης των αιτούντων άσυλο που η αίτησή τους έχει απορριφθεί, θα πρέπει τώρα να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Υπήρχαν εναλλακτικές για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Θα έπρεπε να δημιουργηθούν ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές προς την Ευρώπη, να εγκαθιδρυθεί μια ευρωπαϊκή αποστολή έρευνας και διάσωσης και να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο ανάμεσα στις χώρες-μέλη», εκτιμούν οι ΜΚΟ. «Αντίθετα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποφάσισαν να αγωνιστούν κατά των δικαιωμάτων εκείνων που αναζητούν προστασία, νομιμοποιώντας την παραβίαση των δικαιωμάτων ασύλου εκ μέρους των χωρών-μελών», προσθέτουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

«Απορρίπτουμε σθεναρά αυτό το μεταναστευτικό σύμφωνο. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να εισέλθει παρά τη θέλησή μας», δήλωσε από την πλευρά του, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή