Βενεζουέλα: Απελευθέρωση κρατουμένων με αντάλλαγμα «σύμμαχο του Μαδούρο»

Βενεζουέλα: Απελευθέρωση κρατουμένων με αντάλλαγμα «σύμμαχο του Μαδούρο»

Την απελευθέρωση έως και 36 ατόμων, μεταξύ των οποίων 12 Αμερικανοί, θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ του Κολομβιανού επιχειρηματία Αλεξ Σάαμπ

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απελευθέρωση έως και 36 ατόμων, μεταξύ των οποίων 12 Αμερικανοί, θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ενός συμμάχου του Νικολάς Μαδούρο.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, πρόκειται για τον Κολομβιανό επιχειρηματία Αλεξ Σάαμπ. Αμερικανοί εισαγγελείς λένε πως ο Σάαμπ διοχέτευσε κάπου 350 εκατομμύρια δολάρια στη Βενεζουέλα μέσω ΗΠΑ, σε μια υπόθεση που περιελάμβανε τη δωροδοκία Βενεζουελάνων κυβερνητικών αξιωματούχων. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία.

Από τους Βενεζουελάνους που θα αφεθούν ελεύθεροι, 20 είχαν φυλακιστεί για κάποιο διάστημα, δήλωσε η πηγή, ενώ τέσσερις από αυτούς είναι πρόσωπα που έχουν πρόσφατα συλληφθεί, γιατί είχαν εμπλακεί είτε στην εκστρατεία της υποψήφιας στις προεδρικές εκλογές Μαρία Κορίνα Ματσάδο, είτε στη διοργάνωση των προκριματικών εκλογών της αντιπολίτευσης τον Οκτώβριο.

Ολοι οι κρατούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι την ίδια ημέρα, ανέφερε η ίδια πηγή. Το Associated Press μετέδωσε την Τετάρτη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αφήσει ελεύθερο τον Σάαμπ, ενώ η ημερομηνία της δίκης του δεν είχε ακόμη οριστεί.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν χαλάρωσε τις κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας τον περασμένο Οκτώβριο, στο πλαίσιο συμφωνίας για τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών το 2024.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Λευκός Οίκος είχε δηλώσει ότι ήταν έτοιμος να «παγώσει» τη χαλάρωση των κυρώσεων, εκτός εάν σημειωνόταν πρόοδος στις απελευθερώσεις κρατουμένων.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή