Βραζιλία: Σχέδια για αυτοκινητόδρομο που θα διασχίζει τον Αμαζόνιο

Βραζιλία: Σχέδια για αυτοκινητόδρομο που θα διασχίζει τον Αμαζόνιο

Επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατασκευή του έργου θα απειλήσει το μέλλον του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κάτω Βουλή του Κογκρέσου της Βραζιλίας ενέκρινε νομοσχέδιο για τη χαλάρωση των περιβαλλοντικών αδειών ώστε να κατασκευαστεί αυτοκινητόδρομος που θα διασχίζει τον Αμαζόνιο. Πρόκειται για μια απόφαση η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα απειλήσει το μέλλον του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του κόσμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο απαιτείται η έγκριση της Γερουσίας. Αν λάβει «πράσινο φως» και από τη Γερουσία, τότε θα απελευθερωθούν κονδύλια που έχουν δωρηθεί στη Βραζιλία από διάφορες χώρες για τη διατήρηση και προστασία του Αμαζονίου. 

Ουσιαστικά, πρόκειται για αποκατάσταση ενός αυτοκινητόδρομου που είχε κατασκευαστεί το 1970 και ξεκινούσε από το Πόρτο Βέλχο στην πολιτεία Ροντόνια έως το Μανάους στην πολιτεία Αμαζόνας. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, το μεγαλύτερο μέρος του 900 χιλιομέτρων δρόμου είχε μετατραπεί σε έναν κακοτράχαλο χωματόδρομο λόγω εγκατάλειψης. Μεγάλο μέρος της διαδρομής είναι πλέον απροσπέλαστο κατά την περίοδο των βροχών. 

Το νομοσχέδιο αποκαλεί τον εν λόγω αυτοκινητόδρομο «κρίσιμη υποδομή, απαραίτητη για την εθνική ασφάλεια». Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η αποκατάσταση του δρόμου με ασφαλτόστρωση και αύξηση της χωρητικότητάς του. 

Επιστήμονες που ασχολούνται με τον Αμαζόνιο τονίζουν ότι αν ασφαλτοστρωθεί και πάλι ο δρόμος τότε θα προκληθεί έξαρση της αποψίλωσης των δασών στην πολιτεία της Αμαζόνας, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του καλύτερα διατηρημένου τροπικού δάσους της Βραζιλίας. Μέχρι σήμερα, κάθε μεγάλο έργο αυτοκινητόδρομου στον Αμαζόνιο έχει προκαλέσει κύμα παράνομων αποψιλώσεων, καθώς δίνεται ευκολότερη πρόσβαση σε «παρθένα» εδάφη.  

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή