Θα επιστρέψει το κυνήγι λύκων στη δυτική Ευρώπη;

Θα επιστρέψει το κυνήγι λύκων στη δυτική Ευρώπη;

Η Κομισιόν πρότεινε στα κράτη-μέλη να υποβαθμίσουν το ισχύον καθεστώς προστασίας του λύκου από «αυστηρά προστατευόμενο» σε «προστατευόμενο». Περίπου 20.000 λύκοι εκτιμάται ότι υπάρχουν στη δυτική Ευρώπη

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επιτραπεί και πάλι το κυνήγι των λύκων στη δυτική Ευρώπη, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να μειωθεί η προστασία τους, σε μια κίνηση που έχει προκαλέσει την αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων. 

Η Κομισιόν πρότεινε στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να υποβαθμίσουν το ισχύον καθεστώς προστασίας του λύκου, βάσει της σύμβασης της Βέρνης, από «αυστηρά προστατευόμενο» σε «προστατευόμενο».

Επισημαίνεται πως οι λύκοι έχουν επανεμφανιστεί τις τελευταίες δεκαετίες σε πολλές χώρες από τις οποίες είχαν εξαφανιστεί για πολλά χρόνια, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Δανία.

Σε δήλωσή της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε «καλή είδηση για τη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη» την επανεμφάνιση των λύκων. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η συγκέντρωση αγελών σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιοχές αποτελεί πραγματικό κίνδυνο, ιδίως για τα ζώα». «Οι τοπικές αρχές έχουν ζητήσει περισσότερη ευελιξία», σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Η πρόταση για την υποβάθμιση της προστασίας των λύκων έρχεται κατόπιν ισχυρών πιέσεων από ομάδες αγροτών αλλά και πολιτικών που έχουν ταχθεί κατά της πληθυσμιακής τους αύξησης.

Οργανώσεις οικολόγων και περιβαλλοντολόγοι επέκριναν το σχέδιο της επιτροπής ως «παράτυπο» και μη βασισμένο σε επιστημονικά στοιχεία. Σχεδόν 300 ΜΚΟ απευθύνθηκαν στην κ. Φον ντερ Λάιεν αυτή την εβδομάδα, τονίζοντας ότι η τρέχουσα επιστημονική αξιολόγηση του πληθυσμού των λύκων στη δυτική Ευρώπη δεν δικαιολογεί αλλαγές στο καθεστώς προστασίας.

Σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 20.000 λύκοι στη δυτική Ευρώπη. Μια δημοσκόπηση σε 10 κράτη-μέλη της Ε.Ε. τον περασμένο μήνα έδειξε ότι το 68% των κατοίκων της υπαίθρου υποστηρίζει τη συνέχιση της αυστηρής προστασίας του λύκου, ενώ και το 65% των αγροτών εξακολουθεί να είναι υπέρ της αυστηρής προστασίας.

Πηγή: The Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή