Βίαιη πρόσκρουση μετεωρίτη βοήθησε στη δημιουργία της Γης

Βίαιη πρόσκρουση μετεωρίτη βοήθησε στη δημιουργία της Γης

Ο βράχος που έπεσε πριν από 3,26 δισ. χρόνια είχε μέγεθος πολύ μεγαλύτερο εκείνου που έδωσε τέλος στην κυριαρχία των δεινοσαύρων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Νέα θεωρία πρόσκρουσης αστρικού σώματος στη Γη πριν από 3,26 δισ. χρόνια παρουσίασαν επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι γιγάντιος βράχος, τέσσερις φορές μεγαλύτερος από το όρος Εβερεστ και από τον μετεωρίτη που έδωσε τέλος στη ζωή των δεινοσαύρων πριν από 66 εκατ. χρόνια, έπληξε τον πλανήτη μας. Η πρόσκρουση ήταν τόσο βίαιη που προκάλεσε τη βράση της επιφάνειας των ωκεανών, ενώ το παλιρροϊκό κύμα είχε ύψος εκατοντάδων μέτρων. Λιωμένο μάγμα έβρεχε από τον ουρανό, η ατμόσφαιρα γέμισε τέφρα και σκόνη και ο πλανήτης βυθίστηκε στο σκοτάδι.

Τα πράγματα, όμως, δεν ήταν εντελώς φρικτά. Ομάδα επιστημόνων παρουσίασε σε συνέδριο στη Βοστώνη θεωρία, που θέλει την πρόσκρουση του βράχου στον νεαρό πλανήτη μας να ευνοεί τη μετέπειτα φιλοξενία ζωής σε αυτόν. Τα πρώτα περίπου δύο δισ. χρόνια της Γης παραμένουν, πάντως, άγνωστα.

«Οι επιπτώσεις της πρόσκρουσης, όπως η τέφρα και το σκοτάδι, δεν πρέπει να είχαν πολύ μεγάλη διάρκεια, ενώ οι συνθήκες ανάπτυξης ζωής βελτιώθηκαν ως αποτέλεσμα της γεωλογικής αναταραχής», λέει η επικεφαλής της μελέτης, Νάζα Ντραμπόν, γεωλόγος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Το τεράστιο τσουνάμι που σίγουρα προκλήθηκε από την πτώση του σώματος στη Γη πριν από 3,26 δισ. χρόνια οδήγησε σε βίαιη ανάμειξη των υδάτων και αύξησε τα επίπεδα σιδήρου στο νερό, καίριου συστατικού του μεταβολισμού, ενώ άλλες θρεπτικές ουσίες κατέληξαν στους ωκεανούς από την ξηρά.

«Οι πρώτες αυτές “προσγειώσεις” στη Γη μπορεί να είχαν θετικό αντίκτυπο για την πρόωρη ζωή. Μπορεί, για παράδειγμα, να προσέθεσαν σημαντικά τμήματα μορίων ή χημικών στοιχείων στην επιφάνεια από τα βάθη των ωκεανών, ευνοώντας την ανάπτυξη ζωής», εξηγεί η αστρονόμος Σιμόν Μάρτσι του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Τα πρότυπα των επιστημόνων εμφανίζουν τη Γη πριν από 3,26 δισ. χρόνια ως ψυχρό πλανήτη, καλυμμένο σχεδόν στο σύνολό του από νερό. Η ζωή ήταν σπάνια και πρωτόγονη, ενώ τίποτα δεν υπήρχε που να θυμίζει τα ζώα που γνωρίζουμε σήμερα. «Η ατμόσφαιρα ήταν μάλλον κίτρινη, κάτι σαν το Λος Αντζελες τη δεκαετία του 1980 λόγω της ρύπανσης. Ο πλανήτης μας είχε όψη εξωγήινου κόσμου», σημειώνει η δρ Μάρτσι.

Η Γη δεχόταν επίσης αδιάκοπα πλήγματα από αστρικά σώματα, η πρόσκρουση με το μεγαλύτερο από τα οποία οδήγησε στη δημιουργία της Σελήνης. Τα πλήγματα αυτά είναι κρίσιμα στη βιογραφία του πλανήτη μας. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η Γη επλήγη 16 φορές μεταξύ 3,5 δισ. και 2,4 δισ. χρόνων πριν από τις ημέρες μας.

Παρότι τα γεωλογικά αυτά συμβάντα δεν άφησαν πίσω τους κρατήρες, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τις κρούσεις αυτές χάρη σε σφαιρίδια γυαλιού σε ιζηματώδη πετρώματα που κατέληξαν εκεί από την πύρινη βροχή γυαλιού, συνεπεία της πτώσης του γιγάντιου βράχου στον ωκεανό. Το μεγάλο άλμα πραγματοποιήθηκε με την ανάπτυξη βακτηρίων, τα οποία άρχισαν να απελευθερώνουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα. Αργότερα, εμφανίσθηκαν μικροοργανισμοί, οι οποίοι αξιοποίησαν το οξυγόνο αυτό ως μεταβολικό καύσιμο. Η πολυκύτταρη ζωή έκανε την εμφάνισή της το τελευταίο ένα δισ. χρόνια, ενώ τα πρώτα θαλάσσια ζώα περπάτησαν στον πυθμένα των θαλασσών πριν από 600 εκατ. χρόνια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT