ΗΠΑ: Σε αύξηση ο καρκίνος του παχέος εντέρου στους νέους – Αγνωστη η αιτία

ΗΠΑ: Σε αύξηση ο καρκίνος του παχέος εντέρου στους νέους – Αγνωστη η αιτία

Το 20% των ατόμων με καρκίνο του παχέος εντέρου το 2019 ήταν κάτω των 55 ετών σε σύγκριση με το 11% το 1995 για τις αντίστοιχες ηλικίες

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και περισσότεροι άνθρωποι κάτω των 50 ετών στις Ηνωμένες πολιτείες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου, με τους γιατρούς να μην μπορούν να δώσουν μια σαφή απάντηση για τις αιτίες της εν λόγω τάσης. 

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η εμφάνιση της νόσου έχει αυξηθεί σημαντικά μεταξύ των ατόμων αυτών των ηλικιών. Το προφίλ πολλών από αυτούς τους ασθενείς δεν έχει προφανείς παράγοντες κινδύνου, όπως η ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης.

Το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών υπολείπεται αυτού των ανεπτυγμένων χωρών και το χάσμα διευρύνεται. Ανάμεσα στους πολλαπλούς παράγοντες που αφαιρούν πρόωρα τη ζωή των Αμερικανών βρίσκεται και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Μια έρευνα που κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία διαπίστωσε ότι τα άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών αποτελούσαν το 11% των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου το 1995. Το ποσοστό είχε εκτοξευθεί στο 20% το 2019

Η αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε μικρή ηλικία σχηματίζεται κυρίως στην αριστερή πλευρά του ασθενούς, στο χαμηλότερο τμήμα του παχέος εντέρου, δήλωσε η Ρεμπέκα Σίγκελ, ανώτερη επιστημονική διευθύντρια της έρευνας επιτήρησης της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Οι περιπτώσεις αυτές τείνουν να είναι πιο προχωρημένες από τους καρκίνους που εντοπίζονται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ιατρικό μυστήριο

Η Σίγκελ αναφέρει ότι η αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου έχει αρχίσει να παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Μια πιθανή αιτία για αυτό είναι η παχυσαρκία, η οποία έχει αυξηθεί κατακόρυφα μεταξύ των παιδιών και των νέων. Ο τρόπος ζωής του υπέρβαρου περιλαμβάνει συνήθως την έλλειψη άσκησης σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν τονίσει ότι πολλοί νέοι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου δεν έχουν ιστορικό παχυσαρκίας. Αυτό υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν και πιο ανεπαίσθητοι παράγοντες. 

Στο πλαίσιο αυτό, προς το παρόν, μιλάμε για ένα ιατρικό μυστήριο, σημειώνει εκτενές δημοσίευμα της Washington Post για το θέμα.

«Είναι περιβαλλοντικό», λέει η 43χρονη Αμάντα Μπλάκμπερν,  που ανάρρωσε πλήρως από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. «Είναι όλα όσα τρώμε, όλα όσα πίνουμε, όλα όσα καταναλώνουμε. […] Οι Αμερικανοί βάζουν στο φαγητό τους πράγματα που οι Ευρωπαίοι δεν θα κατανάλωναν», προσθέτει. 

Ο γαστρεντερολόγος Γουίτνεϊ Τζόουνς αναφέρει ότι περίπου το 15% των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου ηλικίας κάτω των 50 ετών έχουν γενετική ευπάθεια, όπως το σύνδρομο Lynch. Ενα άλλο 25% των περιπτώσεων αφορά άτομα με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό. Το υπόλοιπο 60% δεν έχει παράγοντες κινδύνου. «Πρέπει να εκπαιδεύσουμε όλους τους ανθρώπους γύρω από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως εκπαιδεύουμε τις γυναίκες γύρω από τον καρκίνο του μαστού», σημειώνει ο Τζόουνς ο οποίος έχει ιδρύσει το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου στο Λούισβιλ. 

Ο Νινγκ Τζιν, ογκολόγος του Πανεπιστημίου του Οχάιο, δήλωσε ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου σε νεαρές ηλικίες τείνει να είναι πιο επιθετικός. Συχνά διαγιγνώσκεται αργότερα στην πορεία της νόσου, όταν είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπισθεί. Μερικές φορές επίσης διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως εκκολπωματίτιδα ή κάποιο άλλη ασθένεια. 

«Οι νέοι άνθρωποι με [γαστρεντερικό πόνο] πρέπει να σκεφτούν τον καρκίνο του παχέος εντέρου, να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι αδύνατο να πάθεις καρκίνο του παχέος εντέρου αν είσαι 28 ετών», δήλωσε ο Γουίλιαμ Νταχούτ, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT