Πολιτικό άσυλο χορήγησαν οι ΗΠΑ στη χήρα του Τζαμάλ Κασόγκι

Πολιτικό άσυλο χορήγησαν οι ΗΠΑ στη χήρα του Τζαμάλ Κασόγκι

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, αρθρογράφος της Washington Post, δολοφονήθηκε το 2018 μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικό άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες χορηγήθηκε στη χήρα του δολοφονημένου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, όπως έκανε γνωστό χθες, Πέμπτη, η εφημερίδα Washington Post.

«Δεν μπορούσα πραγματικά να το πιστέψω», τόνισε η Χανάν Ελάτρ, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, αφού διάβασε την επιστολή που την πληροφορούσε για την απόφαση των αμερικανικών Αρχών να της χορηγήσουν άσυλο.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, αρθρογράφος της Washington Post, δολοφονήθηκε το 2018 μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Είχε εργαστεί στη σαουδαραβική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, ωστόσο έπειτα από την κριτική του στον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, το 2018, προειδοποιήθηκε να μην επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία και εγκαταστάθηκε στη Βόρεια Βιρτζίνια.

Κινδύνευε η ζωή της

Η Χανάν Ελάτρ –η οποία είχε παντρευτεί τον Κασόγκι τον Ιούνιο του 2018 στη Βόρεια Βιρτζίνια κρυφά από την τότε μνηστή του, τουρκικής καταγωγής, Χατιτσέ Τσενγκίζ, και ζούσαν χωριστά, εκείνος στο Φέρφαξ, εκείνη στο Ντουμπάι– κρυβόταν μετά τον φόνο του συζύγου της.

Η απόφαση των αμερικανικών Αρχών επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της ότι η ζωή της θα κινδύνευε αν επέστρεφε στη γενέτειρά Αίγυπτο ή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου ζούσε επί 26 χρόνια, μέχρι τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

Η Χανάν Ελάτρ έφυγε αφότου τα Εμιράτα αρνήθηκαν να ανανεώσουν το συμβόλαιό της ως αεροσυνοδού και κατά συνέπεια δεν μπορούσε πια να ζει στο Ντουμπάι, ανέφερε αμερικανική εφημερίδα.

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται πιθανόν για μία από τις τελευταίες πράξεις στην υπόθεση Κασόγκι που κάποια στιγμή φάνηκε να απειλεί τις σχέσεις ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας.

Οι εντάσεις μειώθηκαν έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης υπό τον Τζο Μπάιντεν, πέρυσι, να συμφιλιωθεί με τη Σαουδική Αραβία και να χορηγήσει κρατική ασυλία στον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για τον οποίο η CIA είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είχε δώσει την εντολή για τη δολοφονία του Κασόγκι.

Στην αίτησή της για άσυλο, η Ελάτρ είχε δηλώσει στις αμερικανικές Αρχές ότι η Αίγυπτος έθεσε υπό κράτηση και κακομεταχειρίστηκε την οικογένειά της και κατέσχεσε τα διαβατήριά τους εξαιτίας της σχέσης της με τον Κασόγκι.

Ζητάει αποζημίωση

Το 2018, τέσσερις μήνες πριν από τη δολοφονία του, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την έθεσαν υπό κράτηση και την ανέκριναν, ενώ μόλυναν με στρατιωτικού επιπέδου κατασκοπευτικό λογισμικό τα κατασχεμένα κινητά τηλέφωνά της. Ηταν μία περίοδος κατά την οποία βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τον Κασόγκι.

Η δικηγόρος της Ελάτρ, η Ράντα Φάχμι, είπε στη Washington Post πως η πελάτισσά της ζητάει αποζημίωση από τη σαουδαραβική κυβέρνηση για τον θάνατο του συζύγου της και απαιτεί από την Τουρκία να επιστρέψει τα τηλέφωνα του Κασόγκι ώστε να καταστεί δυνατό να αναλυθούν.

Με πληροφορίες από Reuters, WP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή