Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην Τσεχία μετά την πολύνεκρη επίθεση

Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην Τσεχία μετά την πολύνεκρη επίθεση

Τα μέτρα έρχονται στον απόηχο των μαζικών πυροβολισμών με 14 θύματα χθες, Πέμπτη, σε κτίριο του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τσεχική αστυνομία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας γύρω από σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ το Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα ματαίωσε όλες τις διαλέξεις και τις εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα Παρασκευή.

Τα μέτρα έρχονται στον απόηχο των μαζικών πυροβολισμών με 14 θύματα χθες, Πέμπτη, σε κτίριο του συγκεκριμένου πανεπιστημίου.

Πρόκειται για το χειρότερο περιστατικό μαζικών πυροβολισμών που έχει σημειωθεί στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, όπου πολλοί έχουν στην κατοχή τους όπλα.

Από χθες το βράδυ κόσμος προσέρχεται με αναμμένα κεριά έξω από την έδρα του μεσαιωνικού πανεπιστημίου, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στη μνήμη των θυμάτων, ενώ επικεφαλής των πανεπιστημίων της χώρας σχεδιάζουν να αποτίσουν αργότερα σήμερα φόρο τιμής.

«Εχουμε υιοθετήσει προληπτικά μέτρα σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε η αστυνομία μέσω της πλατφόρμας Χ, διευκρινίζοντας πως τα μέτρα είναι προληπτικά, καθώς «δεν υπάρχει πληροφορία για συγκεκριμένη απειλή».

Ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ράκουσαν δήλωσε στο τσεχικό ραδιόφωνο πως έχουν ταυτοποιηθεί 13 από τους 14 νεκρούς.

Οι Αρχές δεν γνωστοποίησαν περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση των τραυματιών.

Ο 24χρονος δράστης έχασε τη ζωή του στο κτίριο του πανεπιστημίου, πιθανόν αυτοκτονώντας ή από σφαίρα αστυνομικού, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο δράστης είχε άδεια οπλοφορίας

Η αστυνομία γνωστοποίησε πως ο 24χρονος, ο οποίος είχε άδεια οπλοφορίας και καθαρό ποινικό μητρώο, ήταν φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί.

Η αστυνομία ανέφερε ακόμη πως ο ύποπτος, για τον οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί, είχε σκοτώσει τον πατέρα του σε κατοικία έξω από την Πράγα, πριν μεταβεί στην πρωτεύουσα.

Η αστυνομία είχε πληροφορίες πως σκόπευε να αυτοκτονήσει και τον αναζητούσε σε άλλο κτίριο του πανεπιστημίου, όπου επρόκειτο να παρακολουθήσει διάλεξη.

Ομως ο ύποπτος ως δράστης πήγε στο κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών, το οποίο βρίσκεται σε πολυσύχναστη πλατεία στην άλλη όχθη, σε σχέση με το Κάστρο της Πράγας και μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από την πλατεία της Παλιάς Πόλης, ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση κήρυξε την αυριανή ημέρα, Σάββατο, ημέρα εθνικού πένθους.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ δήλωσε χθες πως η αστυνομία ελέγχει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για ενδεχόμενη σχέση του δράστη με λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ζητούσε να αντληθεί έμπνευση από επεισόδιο με τυφλούς πυροβολισμούς εναντίον πλήθους ανθρώπων στη Ρωσία, όμως δεν υπάρχει επιβεβαίωση για κάτι τέτοιο.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή