Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι Αρμένιοι αυτονομιστές «ακυρώνουν» την αυτοδιάλυση του θύλακα

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι Αρμένιοι αυτονομιστές «ακυρώνουν» την αυτοδιάλυση του θύλακα

«Κανένα έγγραφο δεν μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση της Δημοκρατίας που ιδρύθηκε με τη βούληση του λαού», ανέφερε το γραφείο του Σαμβέλ Σαχραμανιάν, δέκα ημέρες πριν από την προαναγγελθείσα αυτοδιάλυση

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παγώνει» η διάλυση της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία θα ξεκινούσε από την 1 Ιανουαρίου 2024, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ηγέτης των αυτονομιστών Αρμενίων του θύλακα, Σαμβέλ Σαχραμανιάν.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι Αρμένιοι του θύλακα υπέστησαν στρατιωτική ήττα από το Αζερμπαϊτζάν, και αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν, ενώ η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού τράπηκε σε φυγή στην Αρμενία.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Σαχραμανιάν είχε ανακοινώσει με διάταγμα την αυτοδιάλυση της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη διάλυση όλων των θεσμών της από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Στο διάταγμα ανακοινωνόταν η διάλυση «όλων των κυβερνητικών θεσμών και οργανισμών (…) την 1η Ιανουαρίου 2024» και πως, κατά συνέπεια, «η Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) παύει να υφίσταται».

Ωστόσο, δέκα ημέρες πριν από την προαναγγελθείσα αυτοδιάλυση, ο Σαχραμανιάν, κατά τη διάρκεια συνάντησης με άλλους ηγέτες στο Ερεβάν, δήλωσε πως «στο νομικό πεδίο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (η αρμένικη ονομασία του Ναγκόρνο Καραμπάχ), δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να προβλέπει τη διάλυση των κυβερνητικών θεσμών».

Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, σε σχέση με το διάταγμα που υπεγράφη στα τέλη Σεπτεμβρίου, το γραφείο του Σαχραμανιάν ανέφερε πως πρόκειται για ένα άνευ αξίας έγγραφο.

«Κανένα έγγραφο δεν μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση της Δημοκρατίας που ιδρύθηκε με τη βούληση του λαού», ανέφερε το γραφείο του αρχηγού των Αρμενίων του θύλακα.

Υπενθυμίζεται πως Αζέροι και Αρμένιοι πολέμησαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης για τον έλεγχο των εδαφών του Ναγκόρνο Καραμπάχ που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν και κατοικείτο κυρίως από Αρμένιους. Ο πρώτος πόλεμος ξέσπασε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ο δεύτερος το 2020, τον οποίο κέρδισε το Μπακού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή