Το χειρότερο μακελειό στην ιστορία της Τσεχίας

Το χειρότερο μακελειό στην ιστορία της Τσεχίας

Ο φοιτητής που έσπειρε τον θάνατο σε 13 ανθρώπους και «μαύρισε» τις γιορτές κατείχε νομίμως πολλά όπλα και πυρομαχικά

το-χειρότερο-μακελειό-στην-ιστορία-τη-562799686

ΠΡΑΓΑ. Ημέρα εθνικού πένθους έχει κηρύξει τη σημερινή η Τσεχία, μετά τη δολοφονία 13 ανθρώπων το μεσημέρι της Πέμπτης σε ένα από τα αρχαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, το Πανεπιστήμιο Καρόλου στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Βιτ Ρακουσάν, οι νεκροί είναι 13, ενώ 25 άλλοι πολίτες τραυματίστηκαν, 10 από αυτούς σοβαρά. Ο δράστης, που έδωσε τέλος στη ζωή του, είναι το 14ο θύμα της μαζικής δολοφονίας, η χειρότερη στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Το περιστατικό συνέβη σε μικρή απόσταση από δημοφιλή χριστουγεννιάτικη αγορά.

Ο 24χρονος δράστης, η ταυτότητα του οποίου δεν είχε δημοσιοποιηθεί μέχρι χθες το βράδυ, ήταν άγνωστος στις αστυνομικές υπηρεσίες.

Ο φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Καρόλου άνοιξε πυρ στις τρεις η ώρα το μεσημέρι στο κεντρικό κτίριο της Σχολής Γραμμάτων του πανεπιστημίου, όπου φοιτούσε και ο ίδιος. Λιγότερο από μία ώρα μετά τον πρώτο πυροβολισμό, η αστυνομία ανακοίνωνε ότι ο δράστης ήταν νεκρός.

Το πανεπιστήμιο και ο περιβάλλων χώρος είχαν αποκλειστεί από την αστυνομία, ενώ φωτογραφίες στην πλατφόρμα Χ έδειχναν φοιτητές να έχουν σκαρφαλώσει σε περβάζι στη σκεπή του κτιρίου για να κρυφτούν από τον ένοπλο. Αλλοι οχυρώθηκαν πίσω από θρανία και καρέκλες στις αίθουσες διδασκαλίας. Η καθηγήτρια Ντανιέλα Τίνκοβα της Σχολής Γραμμάτων είπε ότι κρύφτηκε με τριάντα φοιτητές της σε μικρή αίθουσα, αφού άκουσαν τους πυροβολισμούς. «Στο τηλέφωνο, η αστυνομία μάς είπε να πέσουμε στο πάτωμα και να παραμείνουμε εντελώς σιωπηλοί. Κάποιοι μας χτυπούσαν την πόρτα, αλλά δεν τολμήσαμε να τους ανοίξουμε». Ο Πετρ Νεντόμα, που βρισκόταν σε γειτονικό κτίριο, διηγήθηκε: «Είδα έναν νεαρό άνδρα, όρθιο στον διάδρομο της Σχολής Γραμμάτων, κρατούσε όπλο στα χέρια. Αρχισε να πυροβολεί προς την κατεύθυνση του Κάστρου της Πράγας».

Στις 7.30 μ.μ., τα σωστικά συνεργεία είχαν ολοκληρώσει την απομάκρυνση των θυμάτων, τα οποία δεν είχαν όλα ταυτοποιηθεί μέχρι το βράδυ της Πέμπτης. Η συνοικία παρέμεινε αποκλεισμένη όλη τη νύχτα προκειμένου η Σήμανση να συλλέξει στοιχεία.

Ο νεαρός φέρεται να σκότωσε τον πατέρα του στο χωριό Χοστούν πριν κατευθυνθεί στην Πράγα για την επίθεση.

«Η αποτρόπαιη αυτή πράξη δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο. Ολα δείχνουν ότι ο δράστης ενήργησε μόνος και δεν ανήκε σε οργανωμένη ομάδα ή σε τρομοκρατική οργάνωση. Πρόκειται για αδιανόητη τραγωδία. Η ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων μεταμορφώθηκε από την πράξη ενός παράφρονα», είπε ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ είπε ότι ο δράστης κατείχε νομίμως πολλά όπλα και άφθονα πυρομαχικά. «Η φρικτή πράξη του ήταν προμελετημένη και εμπνευσμένη από ανάλογο περιστατικό στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Ρωσία το φθινόπωρο», είπε ο Βόντρασεκ.

Οι Αρχές εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο ο δράστης να δημοσίευσε αιμοσταγή μηνύματα στο δίκτυο Telegram στη ρωσική γλώσσα, με το ψευδώνυμο Νταβίντ Κοζάκ. Ενα από τα μηνύματα αυτά, το οποίο ο χρήστης του λογαριασμού έσβησε, επαινεί πρόσφατες μαζικές δολοφονίες με αυτόματα όπλα στη Ρωσία, όπως αυτή με δράστη 14χρονο κορίτσι στις 7 Δεκεμβρίου στην πόλη Μπριάνσκ, με ένα νεκρό και πέντε τραυματίες.

Σύμφωνα με την τσεχική τηλεόραση, ο 24χρονος χρησιμοποίησε αμερικανικό αυτόματο τουφέκι AR-15, όπλο που έχει προτιμηθεί από τους περισσότερους δράστες μαζικών δολοφονιών στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Ο νεαρός φέρεται να σκότωσε τον πατέρα του στο χωριό Χοστούν πριν κατευθυνθεί στην Πράγα για την επίθεση, ενώ δημοσίευσε σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα πάει στην πρωτεύουσα «για να αφαιρέσει μία ζωή».

Η αστυνομία αναζητούσε ήδη από νωρίς το μεσημέρι τον 24χρονο και είχε αναπτύξει δυνάμεις στο κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών, όπου φοιτούσε ο δράστης. Αυτός κατευθύνθηκε, όμως, στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Καρόλου, το οποίο η αστυνομία δεν είχε ασφαλίσει.

Η έρευνα στην κατοικία του δράστη κάνει την αστυνομία να εκτιμά ότι ο 24χρονος εμπλέκεται σε μία ακόμη ανθρωπο-κτονία, αυτή ενός πατέρα και της ηλικίας δύο μηνών κόρης του, στις 15 Δεκεμβρίου στην Πράγα.

«Νομίζαμε ότι ζούμε σε ασφαλή πόλη»

Προχθές το απόγευμα, το μάθημα του Κωνσταντίνου Τσίβου το διέκοψαν οι σειρήνες. Στην αρχή απόρησε. Σύντομα έλαβε ένα email από τη γραμματεία της σχολής του. Στο email έγραφε πως πρέπει όλοι να μείνουν μέσα στις αίθουσες και να κλείσουν τα φώτα. «Μας είπαν ότι γίνεται επίθεση», λέει στην «Κ» ο κ. Τσίβος, «είπαμε στους φοιτητές να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους, να τους καθησυχάσουν». Ο ίδιος διδάσκει στο Ινστιτούτο Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Καρόλου στην Πράγα. Ζει στην Πράγα από το 1994 και, όπως τονίζει στην «Κ», ποτέ δεν περίμενε πως θα συνέβαινε εκεί κάτι τέτοιο. «Προσπαθούμε να συνέλθουμε από το σοκ γιατί πραγματικά δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στην ιστορία της χώρας. Πώς θα πάμε να κάνουμε μάθημα σε αυτό το κτίριο ξανά, τώρα που γνωρίζουμε ότι τόσα παιδιά, εντελώς απρόκλητα, έχασαν τη ζωή τους εκεί; Ηταν δικοί μας άνθρωποι. Μέχρι χθες είχαμε την αίσθηση ότι ζούμε σε μια από τις πιο ασφαλείς πόλεις της Ευρώπης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή