Σκάκι: «Διπλό» σκάνδαλο με Κινέζο πρωταθλητή – Του αφαίρεσαν τον τίτλο

Σκάκι: «Διπλό» σκάνδαλο με Κινέζο πρωταθλητή – Του αφαίρεσαν τον τίτλο

Ο 48χρονος κατηγορείται και για εξαπάτηση των αντιπάλων του κατά τη διάρκεια των αγώνων, καθώς φέρεται να έκανε χρήση βοηθήματος με αισθητήρες μέσω του οποίου έστελνε και λάμβανε βοήθεια, ώστε να κερδίζει τις παρτίδες

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκάνδαλο μεγατόνων συγκλονίζει το κινεζικό πρωτάθλημα σκακιού μετά τις καταγγελίες περί απρεπούς συμπεριφοράς του πρωταθλητή της χώρας, ο οποίος φέρεται να αφόδευσε σε μπανιέρα ξενοδοχείου κατά τους επινίκιους πανηγυρισμούς. 

Ο 48χρονος Yan Chenglong κατάφερε να νικήσει δεκάδες αντιπάλους του την περασμένη εβδομάδα και να στεφθεί θριαμβευτής στο «Xiangqi King», το εθνικό πρωτάθλημα σκακιού. Σημειώνεται πως το Xiangqi, κοινώς το κινεζικό σκάκι, θεωρείται εδώ και εξαιρετικά δημοφιλές στην Ασία. 

Ομως, οι πανηγυρισμοί δεν κράτησαν πολύ. Η κινεζική ομοσπονδία (CXA) αποφάσισε να του αφαιρέσει τον τίτλο, αλλά και το χρηματικό έπαθλο με το οποίο αυτός συνοδευόταν, καθώς ο εθνικός πρωταθλητής κατηγορείται για «διατάραξη της δημόσιας τάξης» και «επίδειξη εξαιρετικά κακού χαρακτήρα». 

Ομως, η απρεπής συμπεριφορά δεν ήταν ο μόνος «πονοκέφαλος» που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κινεζική ομοσπονδία. Σύμφωνα με τις φήμες που διακινήθηκαν μέσω social media, ο Γιαν κατηγορείται για εξαπάτηση των αντιπάλων του και του θεσμού κατά τη διάρκεια των αγώνων, καθώς φέρεται να έκανε χρήση βοηθήματος με αισθητήρες μέσω του οποίου έστελνε και λάμβανε βοήθεια, ώστε να κερδίζει τις παρτίδες. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες που κυκλοφορούν στο Weibo, ο Γιαν φέρεται να χρησιμοποιούσε «πρωκτικές χάντρες» με ενσωματωμένους αισθητήρες, μέσω των οποίων έστελνε κωδικοποιημένα μηνύματα για να λαμβάνει με δονήσεις οδηγίες για τις επόμενες κινήσεις του. 

«Είναι πρακτικά ανέφικτο να αποδείξουμε πως ο Γιαν ενεπλάκη σε τέτοιου είδους εξαπάτηση μέσω “πρωκτικών χαντρών”, όπως φημολογείται στα social media» απαντά η Ομοσπονδία. 

Αναφερόμενη στο συμβάν που έγινε η αιτία της αφαίρεσης του πρόσφατου τίτλου του και του αποκλεισμού του για ένα χρόνο από τα τουρνουά, η CXA σχολίασε: «Ο Γιαν κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ με άλλους στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τη νύχτα της 17ης Δεκεμβρίου και στη συνέχεια αφόδευσε στην μπανιέρα, σε μια ενέργεια που προκάλεσε ζημιά στην περιουσία του ξενοδοχείου, αποτελεί διατάραξη δημόσιας τάξης και χρηστών ηθών, είχε αρνητικές συνέπειες στο τουρνουά του Xiangqi και ήταν εξαιρετικά δυσάρεστη». 

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή