Ουκρανοί πιλότοι σε F-16: Ζεσταίνουν μηχανές για Ουκρανία τα δυτικά μαχητικά

Ουκρανοί πιλότοι σε F-16: Ζεσταίνουν μηχανές για Ουκρανία τα δυτικά μαχητικά

Τουλάχιστον 14 πιλότοι της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας εκπαιδεύονται, επί του παρόντος, στον χειρισμό F-16 σε βάσεις στο εξωτερικό

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 14 πιλότοι της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας εκπαιδεύονται, επί του παρόντος, στον χειρισμό μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 σε βάσεις στο εξωτερικό, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την αποστολή των πρώτων τέτοιου τύπου μαχητών στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας μέσα στο 2024.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως κατασκευάστρια χώρα των F-16, έχουν δώσει ήδη από τον περασμένο Ιούλιο το πράσινο φως για την αποστολή τους στην Ουκρανία.

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι «προετοιμάζει 18 μαχητικά αεροσκάφη F-16 για παράδοση στην Ουκρανία» το προσεχές διάστημα, χωρίς ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ και άλλες χώρες όπως η Δανία, η Νορβηγία και το Βέλγιο έχουν, επίσης, ανακοινώσει ότι πρόκειται να στείλουν F-16 στην Ουκρανία.

Ουκρανοί πιλότοι έχουν ταξιδέψει σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Δανία, προκειμένου να εκπαιδευθούν στον χειρισμό τέτοιου τύπου αεροσκαφών, ενώ ανάλογο κέντρο εκπαίδευσης στήνεται επί του παρόντος και στη Ρουμανία. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα εν λόγω προγράμματα εκπαίδευσης για τους Ουκρανούς θα έχουν διάρκεια δύο έως και τεσσάρων μηνών.

Με πληροφορίες από DefenseOne, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή