Ιταλία: Η κυβέρνηση αντιδρά στον διορισμό Ισραηλινού εποίκου ως νέου πρέσβη στη Ρώμη

Ιταλία: Η κυβέρνηση αντιδρά στον διορισμό Ισραηλινού εποίκου ως νέου πρέσβη στη Ρώμη

Ο Μπένι Κασριέλ, δήμαρχος ενός από τους μεγαλύτερους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Οχθη, ηγείται του τοπικού παραρτήματος του κόμματος Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίθεσή της στον διορισμό ως Ισραηλινού πρεσβευτή στη Ρώμη, του δημάρχου ενός από τους μεγαλύτερους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Οχθη, εξέφρασε η ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών πρότεινε τον Ιούλιο τον Μπένι Κασριέλ, δήμαρχο της Μααλέ Αντουμίμ, κοντά στην Ιερουσαλήμ, για να διαδεχθεί τον Αλον Μπαρ, έναν διπλωμάτη καριέρας που αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί το καλοκαίρι του 2024.

Ο Μπένι Κασριέλ, 72 ετών, είναι δήμαρχος από το 1992 του εβραϊκού αυτού οικισμού που αριθμεί σχεδόν 40.000 κατοίκους, ενώ ηγείται του τοπικού παραρτήματος του δεξιού κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μεταξύ 1999 και 2001, ο Κασριέλ προήδρευσε επίσης στο Συμβούλιο Γιεσά, έναν οργανισμό που εκπροσωπεί τους εβραϊκούς οικισμούς που οικοδομήθηκαν σε παλαιστινιακά εδάφη.

«Η εμπειρία και οι μοναδικές ικανότητές του θα βοηθήσουν στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των εθνών μας σε θέματα ασφάλειας και περιφερειακής σταθερότητας, αλλά και σε θέματα οικονομίας και ενέργειας», είχε δηλώσει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ελι Κοέν, κατά την ανακοίνωση του Κασριέλ ως νέου πρέσβη στην Ιταλία.

Το Ισραήλ δεν έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για διαπίστευση, αλλά, έκτοτε, οι ιταλικές αρχές έχουν στείλει σειρά μηνυμάτων που δείχνουν ότι θεωρούν αυτόν τον διορισμό ακατάλληλο, τόνισε μια διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, έπειτα από ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Επισημαίνεται πως η ιταλική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι στηρίζει το Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, η Ρώμη τάσσεται παράλληλα υπέρ της λύσης δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και θεωρεί ότι οι εβραϊκοί οικισμοί σε παλαιστινιακά εδάφη –που τελούν υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967 και θεωρούνται παράνομοι από τα Ηνωμένα Εθνη– αποτελούν εμπόδιο για την ειρήνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή