Νικολάς Μαδούρο: Βλέπει βρετανικές «απειλές» μέσω Γουιάνας και απαντά με στρατιωτικά γυμνάσια

Νικολάς Μαδούρο: Βλέπει βρετανικές «απειλές» μέσω Γουιάνας και απαντά με στρατιωτικά γυμνάσια

Μήλον της έριδος: τα πλούσια σε πετρέλαιο εδάφη της Γουιάνας που διεκδικεί η Βενεζουέλα

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 5.600 Βενεζουελάνοι στρατιώτες συμμετέχουν σε στρατιωτικά «αμυντικά» γυμνάσια μετά την εντολή που έδωσε σήμερα ο Νικολάς Μαδούρο υποστηρίζοντας ότι έτσι απαντά «στην απειλή του Ηνωμένου Βασιλείου» το οποίο έστειλε στην περιοχή της Γουιάνας ένα πολεμικό πλοίο.

«Διατάσσω την έναρξη μιας κοινής άσκησης όλων των μπολιβαριανών (βενεζουελάνικων) ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Καραϊβική, στα παράλια του Ατλαντικού, σε απάντηση προς την πρόκληση και την απειλή του Ηνωμένου Βασιλείου για την ειρήνη και την εθνική μας κυριαρχία», ανακοίνωσε ο Μαδούρο.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 10 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας ψήφισαν στις 3 Δεκεμβρίου υπέρ της μονομερούς προσάρτησης των πλούσιων σε πετρέλαιο εδαφών μιας άλλης –γειτονικής στη Βενεζουέλα– χώρας, της Γουιάνας, στο πλαίσιο «συμβουλευτικού» δημοψηφίσματος το οποίο ωστόσο πολλοί βλέπουν ως επίδειξη δύναμης από τον Μαδούρο ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Αργότερα μέσα στον μήνα Δεκέμβριο ωστόσο, Γουιάνα και Βενεζουέλα έδωσαν στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση στην οποία δεσμεύονται να «μη χρησιμοποιήσουν βία η μία εναντίον της άλλης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή