Ινδοί δημοσιογράφοι «υψηλού προφίλ» φαίνεται πως έπεσαν τους τελευταίους μήνες θύματα παρακολούθησης εκ μέρους της κυβέρνησης με το κακόβουλο λογισμικό Pegasus. Οπως αποκαλύπτει εκτενές χθεσινό δημοσίευμα της Washington Post, η ινδική κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη χρησιμοποιήσει το ισραηλινής κατασκευής λογισμικό εις βάρος δημοσιογράφων, αντίπαλων πολιτικών και πολιτών που της ασκούν ανοιχτά κριτική. Τον Οκτώβριο, η Apple έστειλε προειδοποιητικά μηνύματα σε ανεξάρτητους Ινδούς δημοσιογράφους λέγοντάς τους πως κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενδέχεται να προσπάθησαν να παγιδεύσουν τα iPhone τους. Η κυβέρνηση ανέλαβε άμεσα δράση. Εναντίον της Apple. Υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος BJP εξέφρασαν δημόσια την αμφιβολία τους λέγοντας πως πιθανώς οι αλγόριθμοι της καλιφορνέζικης εταιρείας να είναι προβληματικοί. Αργότερα μάλιστα κάλεσαν στελέχη της εταιρείας και τους ζήτησαν σε μία συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών να σκεφτούν μια άλλη εξήγηση για τον λόγο για τον οποίο τα εν λόγω πρόσωπα ειδοποιήθηκαν για πιθανή παρακολούθηση.
Αυτό έκανε τα στελέχη της εταιρείας να ενοχληθούν από τον όλο και πιο επεμβατικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της πολυπληθέστερης χώρας παγκοσμίως, αλλά και μιας χώρας που αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο στην τεχνολογική εξέλιξη των επόμενων ετών, διαχειρίζεται δημόσια ζητήματα.
Το επεισόδιο όμως αποδεικνύει και το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι προκειμένου να αντικρούσει τις ουκ ολίγες κατηγορίες για παραβίαση δικαιωμάτων αλλά και τους κινδύνους που διατρέχουν άνθρωποι που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ανεξάρτητα από το κύρος που διαθέτουν στην κοινωνία. Σχεδόν όλοι από τους 20 ανθρώπους που έλαβαν την ειδοποίηση είχαν ασκήσει στο παρελθόν δημόσια κριτική στην κυβέρνηση ή στον σύμμαχό της και μεγιστάνα στον τομέα της ενέργειας, Γκαουτάμ Αντάνι. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι δημοσιογράφοι Ανάντ Μανγκνάλε και Ραβί Ναΐρ του Προγράμματος Καταγραφής του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς (OCCRP).
Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για την πρώτη φορά που η ινδική κυβέρνηση κατηγορείται για κάτι τέτοιο. Στις 23 Αυγούστου, η OCCRP προσπάθησε να επικοινωνήσει με το γραφείο του Αντάνι ζητώντας του να σχολιάσει μία υπόθεση ξεπλύματος εκατομμυρίων δολαρίων στην οποία φέρεται να συμμετείχε ο αδελφός του. Ο Αντάνι αρνήθηκε να απαντήσει. Οπως προκύπτει από ανάλυση της Διεθνούς Αμνηστίας που παρουσιάζει η αμερικανική εφημερίδα, 24 ώρες μετά την αποτυχημένη προσπάθεια επικοινωνίας, το τηλέφωνο του Μανγκνάλε μολύνθηκε από το κακόβουλο και εξαιρετικά ισχυρό λογισμικό παρακολούθησης Pegasus.
Η κυβέρνηση της Ινδίας δεν έχει βεβαίως ποτέ επιβεβαιώσει τις υποψίες για χρήση λογισμικού παρακολούθησης, ούτε όμως τις έχει αρνηθεί πειστικά. Προσφάτως αρνήθηκε μάλιστα να συνεργαστεί με το ανώτατο δικαστήριο της χώρας σε μία έρευνα σχετικά με το εύρος χρήσης του Pegasus και τα πρόσωπα που έχουν πρόσβαση σ’ αυτό. Το Pegasus εγκαθίσταται σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα μέσω συνδέσμων-παγίδα που αποστέλλονται στα θύματα. Αφότου εγκατασταθεί, ο αποστολέας αποκτά πρόσβαση στα μηνύματα και στις φωτογραφίες του ατόμου που μολύνθηκε, ενώ μπορεί επιπλέον να ακούει τις τηλεφωνικές του κλήσεις, να βρίσκει το γεωγραφικό του στίγμα, ανά περιστάσεις ακόμη και να το βιντεοσκοπεί μέσω της κάμερας του τηλεφώνου.