2023: Ενας πόλεμος συνεχίστηκε και ακόμα ένας ξεκίνησε

2023: Ενας πόλεμος συνεχίστηκε και ακόμα ένας ξεκίνησε

Τον Φεβρουάριο, η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εισήλθε στο δεύτερο έτος της, ενώ τον Οκτώβριο ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία διένυε το δεύτερο έτος του, ο κόσμος βρέθηκε αντιμέτωπος με ακόμα μία σύγκρουση: Τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα, ο οποίος προκάλεσε περισσότερη αστάθεια στη Μέση Ανατολή.

Τον Φεβρουάριο η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εισήλθε στο δεύτερο έτος της, ενώ τον Οκτώβριο ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς.

Οσο οι παγκόσμιοι ηγέτες συζητούσαν για κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα και όσο συνεχίζονταν οι εσωτερικές διαμάχες σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία, το ανθρώπινο κόστος των πολέμων συνέχιζε να αυξάνεται.

Κίνδυνος περιφερειακής κλιμάκωσης

Η Χαμάς εξαπέλυσε βίαιη επίθεση στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους και κρατώντας εκατοντάδες ομήρους.

Από τότε, το Ισραήλ πραγματοποιεί επιθέσεις αντιποίνων, σκοτώνοντας περισσότερους από 21.110 Παλαιστινίους, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Καθώς η εκστρατεία των δυνάμεων του ισραηλινού στρατού συνεχίζεται στη Γάζα, ο κίνδυνος περιφερειακής κλιμάκωσης αυξάνεται. 

Το Ισραήλ ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι τελειώνει ο χρόνος για την επίτευξη διπλωματικής λύσης στον Λίβανο. Η προειδοποίηση Ισραηλινών αξιωματούχων και δύο υπουργών του πολεμικού συμβουλίου της χώρας έρχονται καθώς οι διασυνοριακές μάχες με τη Χεζμπολάχ εντείνονται στα βόρεια της χώρας.

Την ίδια ώρα, οι επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, σε αντίποινα για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, αυξάνουν την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.

Διατήρηση της πίεσης στην Κριμαία

Η σύγκρουση στην Ουκρανία πρόκειται να εισέλθει στο τρίτο ημερολογιακό έτος της. Οι πρώτες γραμμές δεν έχουν μετακινηθεί σχεδόν καθόλου τους τελευταίους μήνες.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι η εαρινή επίθεση της χώρας του δεν είχε την επιτυχία που ήλπιζε.

Η Ρωσία εξακολουθεί να ελέγχει περίπου το 18% των εδαφών της Ουκρανίας. Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί, παρόλο που δεν θα διαρκέσει επ’ αόριστον.

Η Ρωσία δεν διαθέτει τον εξοπλισμό και το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό για να ξεκινήσει στρατηγική επίθεση άμεσα.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία χρειάζεται δυτική χρηματοδότηση και στρατιωτική υποστήριξη για να παραμείνει στον πόλεμο κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, ενώ αναπτύσσει τις δικές της δυνάμεις για να δημιουργήσει τις συνθήκες για απελευθερωτικές αντεπιθέσεις στο μέλλον.

Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού η Ουκρανία θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 για πρώτη φορά, τα οποία ελπίζει ότι θα βελτιώσουν την ικανότητά της να αντιμετωπίζει ρωσικά αεροσκάφη και να ενισχύσει τη δική της αεράμυνα.

Το πιο στρατηγικά σημαντικό τμήμα της Ουκρανίας που παραμένει κατεχόμενο από τη Ρωσία είναι η Κριμαία. Η Ουκρανία αναμένεται, όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές, να κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει την πίεση στους Ρώσους εκεί.

Πιο διχασμένος ο κόσμος

Οι δύο πόλεμοι και η στάση απέναντι στις αντιμαχόμενες πλευρές ανέδειξαν παγκόσμιες αντιθέσεις, αυξάνοντας την ένταση μεταξύ της Δύσης από τη μια και του λεγόμενου αντι-ισραηλινού άξονα υπό το Ιράν, από την άλλη, και της Ρωσίας, αντίστοιχα.

Παράλληλα ανέδειξαν τις συχνά αγεφύρωτες διχαστικές τάσεις στο εσωτερικό τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ε.Ε. για ζητήματα σχετικά με τη συνέχιση της χρηματοδότησης και της στήριξης των συμμάχων που εμπλέκονται στις συγκρούσεις.

Με πληροφορίες από Reuters, AP

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT