Αργεντινή: Αποσύρεται από τα σχέδια ένταξης στην ομάδα των BRICS

Αργεντινή: Αποσύρεται από τα σχέδια ένταξης στην ομάδα των BRICS

Σε επιστολή του προς τους ηγέτες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, ο νέος πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι επισημαίνει πως οι αποφάσεις που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση, «έχουν αναθεωρηθεί»

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προαναγγελθείσα απόσυρση της Αργεντινής από τη σχεδιαζόμενη ένταξή της στην ομάδα των αναδυόμενων οικονομιών BRICS, υλοποιεί ο νέος πρόεδρος της χώρας, Χαβιέρ Μιλέι.

Σε επιστολή του προς τους ηγέτες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, ο Μιλέι επισημαίνει πως οι αποφάσεις που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση, έχουν αναθεωρηθεί.

Υπενθυμίζεται πως η Αργεντινή ήταν ένα από τα έξι κράτη που προσκλήθηκαν να ενταχθούν στην ομάδα των BRICS, κατά τη Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη τον περασμένο Αύγουστο, στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Η χώρα θα γινόταν δεκτή στο κλαμπ των BRICS την 1η Ιανουαρίου 2024, μαζί με την Αίγυπτο, το Ιράν, την Αιθιοπία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η «αλλαγή πλεύσης» έρχεται μετά τη νίκη-έκπληξη του Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος κέρδισε στις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο, με υποσχέσεις για την αναμόρφωση της οικονομίας.

Οπως ανέφερε στην επιστολή του ο Μιλέι, η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του «διαφέρει σε πολλά σημεία από εκείνη της προηγούμενης κυβέρνησης».

Πρόσθεσε ότι, αν και δεν θεωρεί «αναγκαίο» να γίνει η Αργεντινή πλήρες μέλος των BRICS, εξακολουθεί να δεσμεύεται για ενίσχυση των διμερών δεσμών, ιδίως με στόχο την αύξηση των εμπορικών και επενδυτικών ροών.

Επισημαίνεται πως η Βραζιλία και η Κίνα είναι οι δύο μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της Αργεντινής, με τις ΗΠΑ να έπονται. Συνεπώς, η διατήρηση καλών σχέσεων συνεργασίας και με τις τρεις χώρες καθίσταται επιτακτική για το κράτος της Λατινικής Αμερικής.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή