Κίνα: Ο κύκλος των εκλεκτών του Σι

Κίνα: Ο κύκλος των εκλεκτών του Σι

Δύο μήνες μετά την ανεξήγητη εξαφάνιση του Κινέζου υπουργού Αμυνας Λι Σανγκφού, η Κίνα ανακοίνωσε χθες το όνομα του διαδόχου του

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μήνες μετά την ανεξήγητη εξαφάνιση του Κινέζου υπουργού Αμυνας Λι Σανγκφού, η Κίνα ανακοίνωσε χθες το όνομα του διαδόχου του. Πρόκειται για τον πρώην ναύαρχο Ντονγκ Τζουν, ο οποίος αναλαμβάνει τον θώκο του σε μία περίοδο κατά την οποία ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, προσπαθεί να ελέγξει στενότερα τον στρατό της χώρας καθώς αυξάνονται οι καταγγελίες για διαφθορά εις βάρος αξιωματούχων του. Δημοσιεύματα των Financial Times που επικαλούνται ανώνυμες πηγές και τα οποία δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την κινεζική κυβέρνηση ανέφεραν πως πιθανότατα και ο ίδιος ο Λι τελούσε υπό έρευνα για διαφθορά.

Δυτικοί αναλυτές

Πολλοί Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο νέος υπουργός είναι πιθανό να ανοίξει τον δρόμο για υψηλόβαθμες στρατιωτικές επαφές μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, καθώς η διμερής συνεργασία στον τομέα βρισκόταν στο ναδίρ καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Ο Ντονγκ είναι ο πρώτος υπουργός Αμυνας στην ιστορία της χώρας με θητεία στο ναυτικό και δεν υπόκειται στις αμερικανικές κυρώσεις που η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε στον προκάτοχό του λόγω της αγοράς ρωσικών όπλων και της συνεργασίας με την Κίνα.

Εξαιτίας των συγκεκριμένων αμερικανικών κυρώσεων, η Κίνα είχε αρνηθεί οποιαδήποτε συνάντηση ανάμεσα στον Λι και τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν, σε μία περίοδο αυξημένων εντάσεων στον Ειρηνικό και τη νότια Ασία.

Εν τω μεταξύ, οι ανεξήγητες αποπομπές υψηλόβαθμων προσώπων στον ευρύτερο στρατιωτικό τομέα συνεχίζονται στο εσωτερικό του ασιατικού γίγαντα. Μόλις την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι τρία στελέχη αεροδιαστημικών και αμυντικών επιχειρήσεων διαγράφηκαν από ένα κορυφαίο συμβουλευτικό σώμα του ΚΚΚ.

Νέος υπουργός Αμυνας στην Κίνα, ενώ συνεχίζονται οι ανεξήγητες αποπομπές υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Χωρίς να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες, τα κρατικά μέσα μετέδωσαν πως οι τρεις αξιωματούχοι αποπέμπονται από την πολιτική συμβουλευτική ομάδα του κινεζικού λαού. Οπως συνέβη και με τον τέως υπουργό Αμυνας, για τουλάχιστον δύο από τα παραπάνω πρόσωπα κυκλοφόρησαν φήμες πως ελέγχονται από το κυβερνών κόμμα για διαφθορά.

Τον Αύγουστο το Πεκίνο έπαυσε απότομα άλλους δύο επικεφαλής του σώματος πυραύλων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, αντικαθιστώντας τους με πρόσωπα εκτός του σώματος το οποίο διαχειρίζεται το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας.

Πρόσωπα εμπιστοσύνης

Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν πως αυτές οι αποπομπές και οι αντικαταστάσεις είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου του Σι, ο οποίος βλέπει με ανησυχία την κρίση στο εσωτερικό των ενόπλων δυνάμεων με τη δημιουργία ενός δικτύου που δρα «εκτός γραμμής».

Η πιθανότητα να εμπλέκονται σε σκάνδαλα πρόσωπα που διαχειρίζονται την αγορά εξοπλισμού ανησυχεί ιδιαιτέρως τον Σι καθώς διακινδυνεύει το σχέδιό του να εισβάλει στην Ταϊβάν έως το 2027, το οποίο –σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών– βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του.

Οι ίδιες υπηρεσίες εκτιμούν πως η πιθανότερη περίοδος κατά την οποία η Κίνα θα προσπαθήσει να κινηθεί στρατιωτικά προς την Ταϊβάν ή τη νότια Σινική Θάλασσα θα είναι –εκτός απροόπτου– μεταξύ 2026 και 2028. Ωστόσο, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο του Σι, απαιτείται ένας στρατός με πρόσωπα εμπιστοσύνης του σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT