«Είμαστε έτοιμοι να επιτρέψουμε θαλάσσια βοήθεια στη Γάζα», λέει ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ

«Είμαστε έτοιμοι να επιτρέψουμε θαλάσσια βοήθεια στη Γάζα», λέει ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών κατονόμασε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ως πιθανές συμμετέχουσες στη συμφωνία περί του προτεινόμενου θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να επιτρέψει σε πλοία να παραδώσουν βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας «αμέσως», μέσω ενός προτεινόμενου θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο, δήλωσε την Κυριακή ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, κατονομάζοντας τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, ως πιθανές συμμετέχουσες.

Βάσει της συμφωνίας, που είχε προταθεί για πρώτη φορά από την Κύπρο τον Νοέμβριο, το φορτίο θα υποβληθεί σε επιθεώρηση ασφαλείας στη Λάρνακα και στη συνέχεια θα μεταφερθεί με πλοίο στην ακτή της Γάζας, 370 χιλιόμετρα μακρύτερα, αντί να περάσει από τη γειτονική Αίγυπτο ή το Ισραήλ.

Αν το σχέδιο προχωρήσει, θα σηματοδοτήσει την πρώτη χαλάρωση του ισραηλινού ναυτικού αποκλεισμού που επιβάλλεται από το 2007 στη Γάζα, αφού οι ισλαμιστές της Χαμάς πήραν την εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Ισραήλ έχει περιγράψει τον διάδρομο αυτόν ως ένα μέσο για να τερματίσει τις μη στρατιωτικές επαφές του με τη Γάζα, όπου εδώ και 12 εβδομάδες διεξάγει επίθεση, ως αντίποινα για τους φόνους και τις απαγωγές που διαπράχθηκαν στο ισραηλινό έδαφος από ενόπλους της Χαμάς.

Καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί, η ιδέα αυτή μπορεί επίσης να αποτελέσει, εν μέρει, απάντηση στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (22η Δεκεμβρίου), με την οποία ζητούσε επέκταση των μηχανισμών ανθρωπιστικής ανακούφισης.

«Μπορεί να αρχίσει αμέσως», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ελί Κοέν, στον ραδιοσταθμό 103 FM του Τελ Αβίβ, όταν ερωτήθηκε για τον μεσογειακό διάδρομο.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ολλανδία είναι μεταξύ των χωρών που μπορούν να προσεγγίσουν με σκάφη απευθείας τις ακτές της Γάζας, η οποία δεν έχει βαθύ λιμάνι. 

«Μας ζήτησαν ο εξοπλισμός να έρθει μέσω του (ισραηλινού λιμανιού) Ασντόντ. Η απάντηση είναι όχι. Δεν θα έρθει μέσω του Ασντόντ. Δεν θα έρθει μέσω του Ισραήλ. Θέλουμε να αποδεσμευτούμε, διατηρώντας τον έλεγχο της ασφάλειας. Αυτός είναι ο στόχος αυτής της διαδικασίας», δήλωσε ο Κοέν.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Λονδίνο, το Παρίσι, την Αθήνα ή το Αμστερνταμ. Η Βρετανία και η Ελλάδα είχαν εκφράσει προηγουμένως την υποστήριξή τους στην κυπριακή πρωτοβουλία, με τη Βρετανία να προσφέρει πλοία που μπορούν να προσεγγίσουν τα ρηχά νερά των ακτών της Γάζας, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος Κύπριος αξιωματούχος.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επίσης υποστηρίξει το κυπριακό σχέδιο.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει θαλάσσιος αποκλεισμός και, αν ένα τέτοιο πλοίο με βοήθεια έρθει από τη Λάρνακα, αυτό θα γίνει με την έγκρισή μας», δήλωσε ο Κοέν. «Θα είναι φυσικά ένας ασφαλής διάδρομος, καθώς δεν έχουμε καμιά πρόθεση να θέσουμε σε κίνδυνο ένα βρετανικό ή γαλλικό πλοίο που έρχεται σε συντονισμό μαζί μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT